18 - 29 yaş aralığındaki genç yetişkinlerde vücut kitle indeksi, benlik saygısı ve yeme bozuklukları arasındaki ilişkinin incelemesi
Investigation of the relationship between body mass İNDEX, SELF-esteem and eating attitudes in young adults aged 18-29
  1. Tez No: 780730
  2. Yazar: İDİL ALBAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLAN ERGÜL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut kitle endeksi, yeme tutumu, benlik saygısı, Body mass index, eating attitude, self-respect
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmanın amacı, 18- 29 yaş aralığındaki genç yetişkinlerde vücut kitle indeksi, yeme tutumları ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma evrenini, çalışmaya online formlar üzerinden katılım sağlamış ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 18-29 yaş aralığındaki 177 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; 'Benlik Saygısı Ölçeği', 'Yeme Tutumu Testi ve Sosyodemografik Veri Formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, SPSS 25.0 programı ve Student-T Testi, Anova Testi ve Spearman korelasyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların gelir durumu, çalışma durumu, vücut kitle indeksi, çalışma durumu, eğitim durumu, kilo ile ilgili düşünce durumu değişkenlerine göre, yeme tutumunda; cinsiyet, aktivite yapma durumu, sigara kullanma durumu, vücut kitle indeksi, kilo ile ilgili düşünce durumu ve çalışma durumuna göre ise benlik saygısında anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Çalışmada benlik saygısı ve vücut kitle indeksi arasında negatif yönde bir ilişki olduğu görülmüştür. Olguların benlik saygısı ve yeme tutumu arasında da negatif yönde bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. Diğer taraftan yeme tutumu ile vücut kitle indeksi arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between body mass index, eating attitudes and self-esteem in young adults aged 18-29. The research population consists of 177 people between the ages of 18-29 who participated in the study via online forms and volunteered to participate in the study. As a data collection tool in the study; 'Self-Esteem Scale', 'Eating Attitude Test' and Sociodemographic Data Form were used. In the analysis of the data, SPSS 25.0 program and Student-T Test, Anova Test and Spearman correlation analyzes were performed. Results: According to the variables of the participants' income status, working status, body mass index, working status, educational status, and their thoughts about weight, in their eating attitude; It was determined that there were significant differences in self-esteem according to gender, activity status, smoking status, body mass index, thoughts about weight and working status. In the study, it was observed that there was a negative relationship between self-esteem and body mass index. It was also concluded that there was a negative relationship between the subjects' self-esteem and eating attitudes. On the other hand, it was determined that there is a positive relationship between eating attitude and body mass index.