Acil Servise başvuran Akut Böbrek Yetmezliği hastalarında hemodiyaliz öncesi ve sonrası serum NGAL düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of serum NGAL levels before and after hemodialysis in patients with Acute Renal Failure in the Emergency Department
  1. Tez No: 781010
  2. Yazar: HATİCE OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Serum NGAL, akut böbrek yetmezliği, hemodiyaliz, Serum neutrophil gelatinase-associated lipocalin, acute kidney failure, hemodialysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Samsun Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş: Akut Böbrek Yetmezliği (ABY) böbrek fonksiyonlarının ani bozulmasıdır. Akut böbrek yetmezliği yaygın ve uygun tedavi başlanmadığında yaşamı tehdit eder. Bu nedenle ABY'nin özellikle acil servislerde daha erken tespiti için yeni biyobelirteçler gündeme gelmiştir. Bu yeni biyobelirteçlerden biri de siderokalin, lipokalin 2 veya onkogen 24p olarak da bilinen bir protein olan nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL)'dir. Bu çalışmadaki amacımız serum NGAL düzeylerinin ABY'nin tanısında, klinik seyrinde ve prognozundaki değerini belirlemek ve hemodiyaliz ile olan değişimini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran, akut böbrek yetmezliği tanısıyla hemodiyalize alınan 18 yaşından büyük hastalar ve hasta grubu ile benzer demografik özelliklere sahip tamamen sağlıklı kişiler dahil edildi. NGAL düzeylerinin tespiti amacıyla hasta grubundan rutin kan tetkiklerine ek olarak 0.saat (NGAL-0), hemodiyaliz sonrası 1.saat (NGAL-1) ve 12.saatte (NGAL-12); kontrol grubundan ise tek bir zamansal noktada kan alındı. Serum NGAL düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlendi. Bulgular: Çalışmaya 44 'ü hasta grubunda, 28 'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 72 olgu dahil edildi. Hasta grubu yaş ortalaması 72,5±12,36 yıl, kontrol grubu yaş ortalaması 67,54±12,83 yıl idi (p=0,106). Hasta grubunun %54,5 i, kontrol grubunun %46,4 ü kadındı (p=0,502). Hasta grubunun median NGAL-0 düzeyi 1354,35 (30,23-2005,68) iken kontrol grubunun median NGAL-0 düzeyi 40,72 (22,74-1702,8) idi (p0,05). Sonuç: Serum NGAL ölçümü ABY tanısını koymada kullanılabilir ancak hastalığın 30 günlük mortlite takibi için kullanışlı bir parametre değildir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute Renal Failure (ARF) is the sudden decrease in kidney function. Acute kidney injury is common and life-threatening if proper treatment is not started. For this reason, new biomarkers have come to the fore for earlier detection of ARF, especially in emergency services. One of these new biomarkers is NGAL (neutrophil gelatinase-associated lipocalin), a protein also known as siderocalin, lipocalin 2, or oncogene 24p. Our aim in this study is to determine the value of serum NGAL levels in the diagnosis, clinical course and prognosis of ARF and to examine the change with hemodialysis. Material and methods: In this prospective, patients older than 18 years of age who applied to the Emergency Service of Samsun University Samsun Training and Research Hospital and received hemodialysis with the diagnosis of acute renal failure, and completely healthy individuals with similar demographic characteristics as the patient group were included. For the determination of NGAL levels, in addition to routine blood tests from the patient group, at 0 hour (NGAL-0), after hemodialysis at 1 hour (NGAL-1) and at 12 hours (NGAL 12); blood was drawn from the control group at a single time point. Serum NGAL levels were determined by ELISA method. The p0.05). Conclusion: Serum NGAL measurement can be used to diagnose ARF, but it is not a useful parameter for the prognosis of the disease.