A broad approach to incoterms: Changes brought within Incoterms 2020 and comparative analysis of their application under several judgements
Incoterms'e geniş bir yaklaşım: Incoterms 2020 kapsamında getirilen değişiklikler ve çeşitli yargılar altında uygulamalarının karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 781466
  2. Yazar: GİZEM ELLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ÖZLEN BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, Satış Sözleşmeleri, Uluslararası Teslim Şekilleri, Yasal Yönü, Teslimat Noktası, İhracatçı ve İthalatçının Sorumlulukları, International Trade, Sales Contract, Incoterms, Legal Aspects, Delivery Point, Responsibilities of Importer and Exporter
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Uluslararası ticaretin gelişmesi ile birlikte taraflar arasındaki uyuşmazlıklarda uygulanacak olan hukuki kuralların belirlenmesi problemi ortaya çıkmıştır. Bu uygulamaları yeknesaklaştırmak, alıcı ve satıcı arasındaki yorum farklılıklarını ortadan kadırmak amacı ile Incoterms kuralları oluşturulmuştur. Incoterms kuralları, artan ticaret ile getirilen yenilikler ve dönemin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için belirli aralıklara revize edilmiştir. Bu kuralların, alıcı ve satıcı tarafından satış sözleşmesinde belirtilmediği takdirde bağlayıcılığı yoktur ancak taraflar satış sözleşmesine belirli bir incoterms'ü eklediği takdirde hukuki açıdan bağlayıcı olacaktır. Bu çalışmada Incoterms kavramı, tarihsel gelişimi ve hukuki açıdan bağlayıcılığı incelenmiştir. 2020 kuralları detayları ile verilmiş ve 2010 ile kıyaslandığında 2020'de getirilen yenilikler ele alınmıştır. Ayrıca incoterms kuralları ve yasal bağlayıcılığı ile ilgili farklı ülkelerdeki mahkemeler tarafından verilen kararların karşılaştırmalı analizi yapılmış ve hukuki yönleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of international trade, the problem of determining the legal rules to be applied in disputes between the parties has emerged. Incoterms rules have been created in order to make these practices uniform and to eliminate the differences in interpretation between the buyer and the seller. Incoterms rules have been revised periodically in order to meet the innovations brought by the increasing trade and the needs of the period. Incoterms are internationally accepted standards defined by the International Chamber of Commerce (ICC) that identifies the responsibilities of sellers and buyers in sales contracts, depending on the way the goods are delivered. These rules are not binding unless specified in the sales contract by the buyer and seller, but will be legally binding if the parties add a certain incoterms to the sales contract. In this study, the concept of Incoterms, its historical development and legal aspects are examined. The 2020 rules are given in detail and the innovations brought in 2020 compared to 2010 are discussed. In addition, a comparative analysis of the decisions given by the courts in different countries regarding the Incoterms rules and their legal aspects has been evaluated.