İkinci trimester maternal serum alfa fetoprotein, human koryonik gonadotropin, unkonjuge östriol, inhibin-a seviyelerinin gebelik sonuçlarına etkisi
The effect of second trimester maternal serum alpha fetoprotein, human corionic gonadotropin, unconjuge estriol, inhibin-a levels on pregnancy results
- Tez No: 781554
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BİRTAN BORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Serum tarama testi, AFP, hCG, inhibin A, kötü obstetrik sonuçlar, Serum screening test, AFP, hCG, inhibin A, unfavorable obstetric outcomes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Düşük Riskli Türk populasyonunda İkinci trimester Serum Marker Belirteçleri ile Kötu Obstetrik Sonuçlar arasındaki ilişkiyi incelemek. Gereç ve Yöntem: Veriler, Ocak 2011-Temmuz 2012 dönemi arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, obstetri poliklinigine başvuran hastalar arasından toplandı. İkinci trimester“Dörtlü Tarama Testi”yaptırıp, hastanemizde doğum yapmış olan 120 gebenin dosyalarından ve doğum defteri kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi. Öncelikle çalışılan kötü obstetrik sonuçlar; IUGR, makrozomi, erken membran rüpürü, preterm doğum ve gestasyonel diabet oldu. Alfa fetoprotein için1.5, 2, 2.5“Multiples of Median (MoM)”, Unkonjuge östriol için eşik değer için sırasıyla 0.6, 0.7, 0.8 ve 0.9“Multiples of Median”,İnsan Koryonik Gonadotropin için eşik değer için de sırasıyla 1.5, 2.0“Multiples of Median”ve İnhibin-A için 1.5, 2.0“Multiples of Median”değerleri alınarak gebelik komplikasyonları ile arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Toplam 120 olgu çalışmaya alındı. 64(% 53,4) olgu normal doğum yaparken, 56 (%46,6)'sı sezeryanla doğum yapmıştır. Çalışmaya alınan 120 olguda yenidoğanlar da cinsiyet dağilimina bakıldığında 59 (%49,2) erkek bebek, 61 (%50,8) kız bebek doğurtulmuştur. MSAFP, hCG, uE3 ve İnhibin-A parametrelier ile gebelerin demografik özellikleri arasında istatiktiksel olarak bir fark tespit edilmedi. Komplikasyon olan ve olmayan olgular arasında dogum şekli ve fetal cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık bulunamadı (p>0.05). Tüm kötü obstetrik sonuçlar uE3, AFP, hCG ve İnhibin A'nın her bir eşik değeri ile gebelik komplikasyonlarının (preterm eylem, IUGR, EMR, makrozomi, preeklampsi ) görülme sıklığı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: Düşük riskli populasyonda ikinci trimester serum belirteçleri olarak dörtlü teste kullanılan AFP, hCG, uE3 ve İnhibin A eşik değerleri ile gebelik komplikasyonları arasında ilişki saptanmadı. Olumsuz gebelik sonuçlarının önlenmesi için, fetal sürvinin arttırılmasına yönelik daha büyük bir popülasyonda ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To study the relationship among 2. trimester serum markers and unfavorable obstetric outcomes in the Turkish population with low risk. Materials and Methods: Data were obtained retrospectively from the files and operation log books of 120 pregnant patients, applied to Istanbul Education and Research Hospital Obstetry Clinic between January 2011-July 2012 and had 2. trimester quadruple screening test [alpha fetoprotein(AFP), human chorionic gonadotropin (hCG), unconjugated estriol(uE3), inhibin-A] and gave birth at our hospital. Unfavorable obstetric outcomes studied were IUGR, high birth weight, preterm membrane rupture, preterm labor and gestational diabetes mellitus.“Multiples of Median”was rated 1.5, 2, 2.5 for alpha fetoprotein, whereas threshold levels were 0.6, 0.7, 0.8“Multiples of Median”for unconjugated östriol and 0.9, 1.5, 2.0“Multiples of Median”for human chorionic gonadotropin and 1.5, 2.0“Multiples of Median”for Inhibin-A and relationships with gestational complications were investigated. Results: 120 cases were studied. 64 patients (%53,4) had spontaneous birth, while 56 patients (%46,6) underwent caesarean section. When the newborns were grouped according to gender, 59 (%49,2) were male and 61 (%50,8) were female. There wasn't a statistically significant relationship between the demographic characteristics and msAFP, hCG, uE3 and Inhibin A levels of the cases. No statistically significant relationship was determined among the complicated and uncomplicated cases according to type of birth and gender of the newborns (p>0.05). Additionally there were no relationship among the uE3, AFP, hCG ve inhibin A for per threshold values and the frequency of gestational complications (preterm activity, IUGR, EMR, macrosomia, preeclampsia) Conclusion: No relationship was found between gestational complications and second trimester serum markers of guadruple test AFP, hCG, uE3 and inhibin A threshold values in the population with low risk. Prospective studies aiming to increase fetal viability and having larger patient population were required in order to decrease unfavorable obstetric outcomes.