Granülomatöz mastitte görüntüleme bulguları
Imaging findings in granulomatos mastitis
- Tez No: 782897
- Danışmanlar: UZMAN MURAT SERHAT AYGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İdiopatik granülomatöz mastit, Manyetik rezonans görüntüleme, Ultrasonografi, Mamografi, Idiopathic granulomatous mastitis, Magnetic resonance imaging, Ultrasound, Mammography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
GiriĢ ve Amaç: Biz bu çalışmamızda, klinik ve histopatolojik olarak nadir bir hastalık olan granülomatöz mastit tanısı almış 27 hastanın Ultrasonografi, Mamografi ve Manyetik rezonans görüntüleme bulgularını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Temmuz 2008– Ocak 2013 tarihleri arasında Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği‟nde granülomatöz mastit tanısı almış 27 hastanın radyolojik görüntüleme bulguları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya ortalama yaşları34.85±8.9 olan 27 hasta dahil edildi. Lezyonların lokalizayonu değerlendirildiğinde 10 lezyon sağ memede, 16 lezyon sol memede, 1 lezyon ise bilateral yerleşimli idi. İncelenen lezyonların boyutları değerlendirildiğinde ortalama boyut 3.2±2 cm, maksimum boyut 9 cm idi, 2 hastada sınır çizen lezyon kaydedilmediği için ölçüm yapılamadı. Aksiller lenf nodu tespit edilen 17 hastanın 6‟sında solda, 4‟ünde sağda, 7‟sinde bilateral lenf nodu mevcut idi. USG‟de en sık olarak %37 (n=10 hasta) yoğun içerikli koleksiyon görünümü tespit edildi. Sadece 6 hastaya mamografi tetkiki yapılmıştı; iki hasta normal, 2 hasta asimetrik dansite, 2 hastada da kitle görünümü tespit edildi. MRG incelemesinde lezyonların T1 ağırlıklı spin eko sekansında 1 hastada izointens, 12 hastada hipointens, 4 hastada izo-hipointens görünüm saptandı. T2 ağırlıklı fast spin eko görüntülerde sırasıyla 14 hastada hiperintens, 2 hastada hipointens, 1 hastada izo-hiperintens görünüm var idi. TIRM sekansında 17 hastada hiperintens görünüm saptandı, olgularda izointens ve hipointens görünüm saptanmadı. Postkontrast MRG görüntülerde en sık olarak periferal kontrastlanan (n=10 hasta) ve kitlesel heterojen kontrasstlanan (n= 2 hasta) kitleler görülmüştür. Kontrast tutan 16 lezyonun zaman-sinyal eğri paternleri; 11‟i tip 1, 3‟ü tip 2, 2‟si tip3 idi. Sonuç: İGM klinik ve radyolojik bulguları meme karsinomunu veya enfeksiyöz mastiti taklit edebilir. İGM‟nin USG ve MRG bulguları iyi analiz edilerek erken tanı ile gereksiz operasyonlar önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: In our case we aimed to evaluate ultrasound, mammography and MRI findings of 27 patients with a rare disorder, granulomatous mastitis of which diagnosiswere proved clinically and histopathologically. Materials and Methods: In our study, we eveluated radiologic findings 27 patients with diagnosis of granulomatous mastitis who refered to Konya Education and Research Hospital radiology clinic between July 2008- January 2013, retrospectively. Findings: Twenty-seven patients with mean age of 34.85±8.9 were included to our study. Localizations of lesions were 10 in right breast, 16 in left breast, and 1 bilaterally. In the evaluation of the dimentions of lesions, mean diameter was 3.2±2 cm, maximum diameter was 9 cm; but in two patients dimention evaluation failed because lesions had no edges. Six lymph nodes were on the left, 4 were on the right and 7 were bilaterally in the 17 patients with axillary lymph nodes. Intense content appearance was the main finding on USG with ratio of %37 (n=10 patients). Only 6 patients underwent mamography; two patients were reported as normal, asymetrical densitywas detected in two patients, and mass lesion in twopatients. In MRI, one lesion was isointense, 12 were hypointense, and 4 were hypointense-isointense on T1 weighted images. On T2 weighted spin eko sequence, hyperintense, hypointense and iso-hyperintense appearance was detected in 14, 2 and 1 patients, respectively. On TIRM sequence all 17 cases hyperintense appearance was detected, without any hypointensity. On postcontrast MRI images, lesions with peripheral enhancement (n=10) and mass like heterogenic enhancement (n=2) were seen most recently. Postcontrast signal time curves were type 1 in 11 patients, type 2 in 3 patients and type 3 in 2 patients. Conclusion: Clinical and radiological findings of idiopathic granulomatous mastitis can mimic breast cancer and infectious mastitis. Analysing of USG and MRI findings of IGM can lead to early diagnosis, and avoid unnecessary surgery.