Association of the vitamin d metabolizing cyp24a1, cyp27a1, cyp27b1 and vitamin d receptor genetic polymorphisms with multiple sclerosis risk in turkish population
D vitamini metabolizmasında rol alan cyp24a1, cyp27a1, cyp27b1 ve d vitamini reseptörünün genetik polimorfizmlerinin türk populasyonunda multipl skleroz riski ile ilişkisi
- Tez No: 783637
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ADALI, PROF. DR. ŞEREF DEMİRKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, Multipl skleroz, D vitaminini metabolize eden CYP'ler, VDR, polimorfizm, Vitamin D, Multiple sclerosis, Vitamin D metabolizing CYPs, VDR, gene polymorphism
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
MS travmatik olmayan genç engelliliğin en yaygın nedenidir. Pek çok çalışma MS ile D vitamini araşındaki ilişkiye işaret etmektedir. D vitamininin aktivasyonu CYP'ler tarafından yürütülen bir dizi hidroksilasyon gerektirmektedir. D vitamini etkisini D vitamini reseptörüne (VDR) bağlanarak gösterir. Bu çalışmada D vitamini ile ilişkili mitokondriyal CYP'lerin (CYP27A1, CYP27B1 ve CYP24A1) ve VDR'nin polimorfizmleri incelenmek üzere seçilmiştir. 187 (130 kadın/57 erkek) hasta ve 140 (78 kadın/62 erkek) kontrol örneği ile çalışılmıştır. MS hastalarının ve kontrol katılımcılarının kanlarından izole edilen DNA örnekleri RFLP metodu kullanılarak genotiplenmiştir. Örneklerin istatistik analizi için üç genetik model uygulanmıştır. Bu modeller aditif (yabanıl tip homozigota karşı heterozigot genotip ve yabanıl tip homozigota karşı mutant homozigot genotip), dominant (yabanıl tip homozigota karşı heterozigot+homozigot mutant) ve resesif (yabanıl tip homozigot + heterozigota karşı homozigot mutant) modellerdir. Ayrıca alel frekansları da (yabanıl tip alele karşı mutant alel) analiz edilmiştir. Tüm analizler örneklerin erkek ve kadın alt gruplarına da uygulanmıştır. Analizler ki-kare yöntemi ile yapılmış, genotip ve alel frekansları MS hastaları ve sağlıklı kontroller arasında karşılaştırılmıştır. TaqI (rs731236)'de“A”yabanıl tip ve“G”mutant aleldir. Dominant model analizinde sonuç sınırda anlamlı bulunmuş olup (p=0.051), bu“G”alelinin riski azalttığını düşündürmektedir (OR:0.642). Diğer model ve alt grup analizlerinin hiçbiri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. CYP24A1 (rs1570669)'de“A”yabanıl tip ve“G”mutant aleldir. İstatistik analizlerinde, AA'ya karşı AG'nin karşılaştırıldığı aditif model (p0.05) bulunmamış olup, bu da MS ile seçilen bu polimorfizm arasında bir ilişki olmadığını düşündürmektedir. Bunların yanında rs4646536'da nadir varyantın (“C”aleli) popülasyon frekansı ilk defa belirlenmiş olup, frekanslar hastalarda %2.41, control örneklerinde %3.31 ve toplam %2.95'tir. Bu çalışma ile Türk popülasyonunda, bazı polimorfizmlerin (rs7975232, rs6709815, rs4646536) MS riski ile ilişkisi ilk defa araştırılmıştır. Umuyoruz ki çalışma sonuçlarımız MS gelişiminin genetik alt yapısının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Multiple Sclerosis (MS) is the most common nontraumatic cause of young disability. There are many studies indicating the relationship between MS and vitamin D. Activation of vitamin D requires a series of hydroxylations that are conducted by cytochrome P450 enzymes (CYPs). Vitamin D shows its effects by binding to vitamin D receptor (VDR). In the present study, vitamin D metabolism related mitochondrial CYPs (CYP27A1, CYP27B1 and CYP24A1) and VDR gene polymorphisms were selected for investigation. 187 (130 female/57 male) MS patients and 140 (78 female/62 male) control subjects were involved in the study. DNA samples extracted from the blood of MS patients and control subjects were genotyped using RFLP. Three genetic models applied which were additive (wild type homozygous genotype vs heterozygous genotype and wild type genotype vs homozygous mutant genotype), dominant (wild type homozygous vs heterozygous+homozygous mutant) and recessive (wild type homozygous+heterozygous vs homozygous mutant). Also, allele frequencies (wild type vs mutant) were analyzed. All analyzes were applied to male and female subgroups of the samples. Analyzes were done with chi-square method and frequencies of genotypes and alleles compared in between MS patients and the healthy control subjects. In TaqI (rs731236),“A”was the wild type and“G”was the mutant allele. In dominant model analysis result is borderline significant (p=0.051) suggesting that“G”allele reduces the risk (OR:0.642). None of the remaining models' and subgroups' analyzes were statistically significant. In CYP24A1 (rs1570669),“A”was the wild type and“G”was mutant allele. In statistical analyzes, AA vs AG additive model (p0.05) suggesting that there is no correlation between MS and the selected polymorphisms. However, for rs4646536, the population frequency of rare variant (“C”allele) was studied for the first time, and the frequency for patients was 2.41%, for control subjects was 3.31% and for total was 2.95%. By this study association of several polymorphisms (rs7975232, rs6709815, rs4646536) with MS risk were investigated for the first time in Turkish population. We hope our results contribute to understanding of genetic background of MS onset.