Okul öncesi eğitimi alan 36-72 aylık çocukların COVID-19 pandemisi sürecindeki teknoloji kullanımına yönelik ebeveyn tecrübelerinin incelenmesi
Analysing parents' experiences on the use of technology during the COVID-19 pandemic of 36-72 months-old children with pre-school education
  1. Tez No: 784498
  2. Yazar: MERVE EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE AKKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitimi, okul öncesi eğitimde teknoloji, COVID-19 pandemisi, pandemide teknoloji kullanımı, ebeveyn, ebeveyn tecrübeleri, Preschool education, technology in preschool education, COVID-19 pandemic, technology use in the pandemic, parents, parental experiences
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi eğitimi alan 36-72 aylık çocukların COVID-19 pandemisi sürecindeki teknoloji kullanımına yönelik ebeveyn tecrübelerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ilinde 2021-2022 eğitim-öğretim yılında okul öncesi eğitimi alan 36-72 aylık çocukların ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmada nitel verilerin toplanması amacıyla örneklem, amaçlı örneklem türlerinden biri olan ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak araştırmanın örneklemini oluşturan 10 ebeveyn ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Görüşme sonrası elde edilen verilerin analizi için içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Veriler analiz edilirken temalar ve her tema için kategoriler oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular neticesinde, ebeveynler pandemi sürecindeki teknoloji kullanımının çocuklarına çeşitli etkilerinin olduğunu belirtmiştir. Pandemi öncesindeki teknoloji kullanımının pandemi sürecinde, zamanlama, teknolojik araç ve uygulama tercihleri, gelişim alanlarına bağlı olarak değiştiğini belirtmişlerdir. Pandemi sürecinde çocuklarının teknoloji kullanımında birtakım sorunlarla karşılaşan ebeveynler, faydacı çözüm önerilerinde bulunduğunu belirtmiştir. Ebeveynler çocuklarının genellikle mobil teknolojik cihazları; nadiren mobil olmayan teknolojik cihazları tercih ettiğini belirtmiştir. Ebeveynler çocuklarının, eğitici ve eğlendirici amaçla teknolojiyi kullandığını ve zamanlamanın günde yarım saat ile iki saat aralığında olduğunu belirtmiştir. Ebeveynler okul öncesi eğitimi alan 36-72 ay arası çocuklarının pandemideki teknoloji kullanımına dair tecrübelerini belirtmiştir. Bu tecrübelere göre sınırlandırma, süre esnekliği ve zengin içeriğin olmasını destekleyen ebeveynler, zaman zaman bu tavsiyelere kendilerinin dahi uymadığını ve zorlandığını belirtmiştir. Ebeveynler çocuğunun teknoloji kullanımında en çok ilgisini çeken faktörün, aslında en çok kullandığı teknolojik uygulama olan oyun ile örtüştüğünü belirtmiştir. Ebeveynler çocuğunun pandemideki teknoloji kullanımının, ebeveyn ve çevre ile olan ilişkisine olumlu iletişim ve davranış değişikliği olarak yansıdığını belirtmiştir. Ancak çocuğun çevre ile ilişkisindeki sosyalleşme sorununa ebeveyni ile ilişkisinde rastlanmamıştır. Ebeveynler pandemi sürecindeki teknoloji kullanımının karantina ile normalleşme arasında kıyasını yaparken her iki evrede de esnek ve kontrollü olunduğunu fakat sosyal hayata yönelimin yalnızca normalleşmede yaşandığını belirtmiştir. COVID-19 pandemisinin okul öncesi eğitimi alan 36-72 ay aralığındaki çocuğun teknoloji kullanımını etkilediği ve buna bağlı olarak çocuğun teknoloji kullanımındaki eylemler, tercihler, ilgisini çeken faktörler ve insan ilişkilerinde değişikliklerin yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the parental experiences on technology use of 36-72 month-old children in pre-school education during the COVID-19 pandemic. The case study model, which is one of the qualitative research methods, was used in the research. The study group of the research consists of the parents of 36-72 month old children who received pre-school education in the 2021-2022 academic year in Istanbul. In order to collect qualitative data in the research, the sample was selected by the criterion sampling method, which is one of the purposeful sampling types. Using the semi-structured interview form prepared by the researcher, in-depth interviews were conducted with 10 parents who constituted the sample of the research. Content analysis technique was used to analyse the data obtained after the interview. While analysing the data, themes and categories were created for each theme. As a result of the findings obtained in the research, parents stated that the use of technology during the pandemic process has various effects on their children. They stated that the use of technology before the pandemic changed depending on the timing, technological tool and application preferences, development areas during the pandemic process. Parents who encountered some problems in their children's use of technology during the pandemic process stated that they offered utilitarian solutions. Parents stated that their children generally prefer mobile technological devices and rarely non-mobile technological devices. They also stated that their children use technology for educational and entertaining purposes and the timing is between half an hour and two hours a day. Parents expressed their views on the use of technology in the pandemic by a preschool student aged 36-72 months. According to these views, parents who support limitation, time flexibility and rich content stated that even they do not comply with these recommendations from time to time and find it difficult. Parents stated that the most interesting factor in their child's use of technology coincides with the game, which is actually the most used technological application. Parents stated that their child's use of technology during the pandemic was reflected in the relationship with the parent and the environment as positive communication and behavioral change. However, the problem of socialisation in the child's relationship with the environment was not encountered in his relationship with his parents. When comparing the use of technology during the pandemic process between quarantine and normalisation, the parents stated that they were flexible and controlled in both phases, but that the orientation to social life was experienced only in normalisation. It has been concluded that the COVID-19 pandemic affects the technology use of the 36-72 month-old child who receives pre-school education, and accordingly, the child's actions, preferences, factors that interest him, and changes in human relations.