Okul öncesi öğretmen adaylarının bilinçli farkındalık düzeyleri ile mesleki tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
İnvestigation of the relationship between preschool teacher's minfullnes levels and professional attitudes
  1. Tez No: 784620
  2. Yazar: CİHAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY BULUT PEDÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, mesleki tutum, okul öncesi, öğretmenler, Mindfullnes, professional attitudes, preschool, teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araştırma, okul öncesi öğretmen adaylarının bilinçli farkındalık düzeylerini ve öğretmenlik meslek tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlayan nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırma evrenini, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesinin Okul Öncesi Öğretmenliği programında öğrenim görmekte olan öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise 2021- 2022 eğitim öğretim yılı içerisinde Trakya Üniversitesi'nde Okul Öncesi Öğretmenliği üçüncü, dördüncü sınıflarında öğrenim görmekte olan öğretmen adayları oluşturmaktadır. Çalışma gurubunu 79 üçüncü sınıf, 67 dördüncü sınıf olmak üzere 146 okul öncesi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Deniz ve arkadaşları (2011) tarafından geliştirilen Bilinçli Farkındalık Ölçeğini ve Çetin (2006) tarafından geliştirilen Öğretmenlik Mesleği Tutum Ölçeği'nin örnekleme uygulanması ile elde edilmiştir. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde betimsel istatistikler, korelasyon, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularından elde edilen sonuçlara göre okul öncesi öğretmen adaylarının bilinçli farkındalık düzeylerinin artışının öğretmenlik mesleği tutumlarında artış sağladığını göstermiştir. Ayrıca, okul öncesi öğretmen adaylarının bilinçli farkındalıklarının orta düzeyde olduğu, mesleki tutumlarının çok yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar okul öncesi öğretmen adaylarının eğitiminde bilinçli farkındalığın etkenleri ile birlikte dikkate alınması gerektiğine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was designed using the relational survey model, one of the quantitative research methods, which aims to determine the relationship between preschool teacher candidates' mindfulness levels and their teaching profession attitudes. The research population consists of pre-service teachers studying in the Preschool Education Program of all Education Faculties in Turkey. The sample group of the research consists of pre-service teachers studying in the third and fourth grades of Preschool Education at a medium-sized state university in the North West region in the 2021-2022 academic year. The study group consists of 146 pre-school teacher candidates, 79 of whom are 3rd grade and 67 4th grade. The data of the study were obtained by sampling the Personal Information Form developed by the researcher, the Conscious Awareness Scale developed by Deniz et al. (2011), and the Teaching Profession Attitude Scale developed by Çetin (2006). Descriptive statistics, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the research data. The findings of the study showed that the increase in the mindfulness level of pre-school teacher candidates increased their attitudes towards the teaching profession. In addition, it was determined that pre-school teacher candidates' conscious awareness was at a moderate level and their professional attitudes were at a very high level. These results draw attention to the fact that the factors of mindful awareness should be taken into account in the education of pre-school teacher candidates.