6.sınıf sosyal bilgiler dersinde drama yöntemi kullanılmasının öğrenci başarısına etkisi
The effect of using the drama method in the 6th grade social studies class on student success
- Tez No: 785271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTHAT TAKUNYACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, geleneksel yöntem, drama, yaratıcı drama, Sosyal bilgiler öğretiminde drama, Social Studies, traditional method, drama, creative drama, drama in Social Studies education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitsel Tasarım ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 6.Sınıf Sosyal bilgiler dersinde drama yöntemi kullanılmasının başarıya etkisini öğrenci tutum ve davranışlarıyla birlikte değerlendirmektir. Araştırma, başarı testi ve tutum ölçeğiyle elde edilen verilerin toplanarak analiz edilmesiyle oluşan nicel bir araştırmadır. Bu çalışmada ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel desen yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu altıncı sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 42 öğrenci katılmaktadır. Araştırmanın uygulaması 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Pendik ilçesinde bulunan özel bir okulun ortaöğretim 6. Sınıf kademesinde yapılmaktadır. Araştırmada, Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Bilgiler dersi öğretim planı kapsamında, deney ve kontrol gruplu ön-test son-test modeli kullanılmıştır. İlk grup geleneksel öğretim yöntemleri ile öğretim uygulanan kontrol grubu, ikinci grup ise drama yöntemi kullanılarak uygulanan öğretim yöntemlerinin yer verilerek öğretimin yapıldığı deney grubudur. Kontrol grubunda geleneksel yöntemle, deney grubunda da drama yöntemiyle, 6. Sınıf etkin Vatandaşlık Ünitesinde yer alan;“Geçmişten günümüze yönetim biçimleri”,“Demokratik Devlet ve organları”,“Karar alma sürecinde ben de varım”,“Demokrasi her yerde”,“Haklarımız ve Sorumluluklarımız güvencede”,“Dünden bugüne Türk kadını”konuları işlenmiştir (MEB, 2018). Öğrencilerin Sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarını incelemek için Sosyal bilgiler dersi tutum ölçeği (Aksüt,2016) ve akademik başarı ölçümü için Millî Eğitim Bakanlığı kazanım testleri (Etkin vatandaşlık ünitesi Test-13, Test-14, MEB, 2018) kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Analiz yorumlarında t-testinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda geleneksel yöntem uygulanan kontrol grubu ile drama yöntemi uygulanan deney grubunun Sosyal bilgiler dersi başarı düzeyleri ve Sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarında anlamlı bir fark olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to evaluate the effect of using drama method in 6th grade Social Studies course on student attitudes and behaviors along with success. The research is a quantitative research that consists of collecting and analyzing data obtained from success tests and attitude scales. In this study, pre-test and post-test controlled randomized half experimental design method was used. The study group of the research consists of sixth-grade students. 42 students participated in the research. The implementation of the research was carried out in the secondary school 6th grade level of a private school located in Pendik district of Istanbul in the 2021-2022 academic year. In the research, the Pre-test-post-test control group experimental design method was used within the scope of the Social Studies curriculum of the Ministry of National Education. The first group is the Control group where traditional teaching methods were applied, while the second group is the Experimental group where the teaching was performed by including teaching methods that used the drama method. In the Control group, traditional methods were used, and in the Experimental group, drama method was used. In the 6th grade Citizenship Unit, topics such as“Governance forms from the past to the present”,“Democratic State and its organs”,“I am also there in the decision-making process”,“Democracy everywhere”,“Our rights and responsibilities are secured”,“Turkish women from yesterday to today”were covered (Ministry of National Education, 2018). To examine the attitudes of students towards Social Studies, Social Studies Attitude Scale (Aksüt, 2016) and National Education Ministry achievement tests (Citizenship Unit Test-13, Test-14, Ministry of National Education, 2018) were used for academic success measurement. SPSS package program was used for the analysis of quantitative data. T-tests were utilized in the analysis of interpretations. As a result of the research, it was revealed that there was a significant difference in the success levels and attitudes towards Social Studies between the Control group, which applied traditional methods, and the Experimental group, which applied the drama method.