Evaluation of patients' preferences of impression techniques among different age groups
Farkli yaş gruplarinda hastalarin ölçü tekniği tercihlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 785439
  2. Yazar: MUHAMMED BATUHAN NİZAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÇAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Konvansiyonel ölçü yöntemi, Dijital ölçü yöntemi, Yaş grupları, Conventional impression method, Digital impression method, Age groups
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu prospektif çalışmanın amacı, farklı yaş gruplarında konvansiyonel ve dijital ölçü alınan hastaların işlem süresini, algısını ve tercihini değerlendirmek ve karşılaştırmaktı. Bu çalışma kapsamında ortodontik tedavi için başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 63 hasta çalışma gruplarına dahil edilmiştir. Hastalar yaşlarına göre gruplandırıldı (Grup 1: 8–12 yaş, Grup 2: 13–17 yaş, Grup 3: 18 yaş ve üzeri). Her grup 21 hastadan oluşuyordu. İşlem öncesinde her hastanın kaygı düzeyi durumluk kaygı ölçüm testi (STAI) ile değerlendirildi. Anksiyete testinin ardından hastaların ağıziçi kayıtları aljinat ölçü (Kromopan® Lascod, Florence, İtalya) ve intraoral tarama (iTero Element 2, Align Technologies, San Jose, CA) ile alındı ve işlem süreleri kaydedildi. Her hasta bir algı ve tercih anketi doldurdu. İstatistiksel analiz yapıldı. Dijital ölçü süresi tüm gruplarda konvansiyonel ölçü süresinden daha kısaydı (p0,05). Dijital yöntem için 13-17 yaş grubunun genel VAS algı puanları diğer gruplara göre istatistiksel olarak daha düşüktü (p0,05). Sonuç olarak ağız içi tarama 8-12 yaş arası çocuklarda daha büyük hastalara göre daha kısa sürmüştür. Tüm yaş grupları dijital taramayı geleneksel yönteme göre daha olumlu algılamaktadır. Hastanın dijital ölçü algısı farklı yaş grupları arasında farklılık gösteriyordu. 13-17 yaşındaki hastalar, dijital yöntemle ilgili genel olarak daha olumlu bir algıya sahipti. Hastaların çoğu dijital ölçüleri tercih etti; ancak hastaların yaşı tercihlerinde rol oynamadı.
Özet (Çeviri)
The aim of this prospective study was to evaluate and compare chairside time, perception and preference of patients receiving conventional and digital impressions in different age groups. Within the scope of this study, 63 patients who applied for orthodontic treatment and met the inclusion criteria were enrolled in the study groups. The patients were grouped according to the age (Group 1: 8–12 years old, Group 2: 13–17 years old, Group 3: 18 years old and above). Each group consisted of 21 patients. Each patient's anxiety level was evaluated by state anxiety measurement test (STAI) prior to the intervention. After an anxiety test, patients' dental records were taken with alginate impression (Kromopan® Lascod, Florence, Italy) and intraoral scanning (iTero Element 2, Align Technologies, San Jose, Calif.) and the chairside time was recorded. Each patient filled out a perception and preference questionnaire. Statistical analysis were performed. The duration of digital impression was shorter than that of the conventional impression in all groups (p0.05). For the digital method, the overall VAS scores of perception of the 13-17 age group was statistically lower compared to other groups (p0.05). As a conclusion, intraoral scanning took less time in children aged 8–12 compared to older patients. All age groups perceived digital scanning more positively compared to the conventional method. The patient's perception of digital impressions differed between different age groups. 13–17-year-old patients had a more positive overall perception of the digital method. The majority of patients preferred digital impressions; however, the age of the patients did not play a role in their preference.