Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki asistan doktorların yurt dışına gitme yönelimlerinin meslek doyumu ve tükenmişlik ile ilişkisi
The relationship between the tendencies of resident physicians in Ankara Training and Research Hospital to go abroad and professional satisfaction and burnout
- Tez No: 786317
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doktor göçü, Mesleki Doyum Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Physician migration, Brain Drain, Occupational Satisfaction Scale, Maslach Burnout Scale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Sağlık çalışanı göçü, küresel sağlık politikası çevrelerinde birinci dereceden bir endişe konusudur ve birçok politika tartışmasının konusu olmaya devam etmektedir. Bu göçün sonuçları, Türkiye gibi doktor yoğunluğunun zaten düşük olduğu ülkeler için önemli olabilir. Daha önce yapılan çalışmalarda, finansal güvenlik ihtiyaçlarının hekim göçünün ana itici güçleri olduğu, bununla birlikte, eğitim fırsatları ve araştırma yoluyla mesleki gelişim arzusu gibi kendini gerçekleştirme ile ilgili faktörlerin de önemli olduğu bildirilmiştir. Düşük kaynaklı ülkelerden göç etmek için doktor motivasyonlarının çok faktörlü doğası olduğu bildirilmektedir. Çalışmamızda Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki asistan doktorların yurt dışına göç istemlerini ve altta yatan nedenleri saptayıp, bunların mesleki doyum ve tükenmişlikle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma prospektif, gözlemsel ve analitik tipte bir çalışmadır. Araştırmaya Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aktif olarak çalışan 319 asistan doktor dâhil edildi. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, yurt dışına gitme eğilimleri ve altta yatan nedenleri ile ilgili sorularla Mesleki Doyum Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği katılımcılara yüz yüze görüşme esnasında ve online anket olarak uygulandı. Veriler IBM SPSS 20.0 programı ile analiz edildi. Bulgular: Katılımcıların 172'si (%53,9) evlidir, 54'ü (%16,9) çocuk sahibidir. Katılımcıların 210'nun (%65,8) dahili branşta, 109'nun (%34,2) cerrahi branşta olduğu saptanmıştır. Katılımcılardan 218 kişinin (%68,3) yurt dışında çalışma istemi olduğu bulunmuştur. Yurt dışına göç etme istemi olan katılımcılardan 206'sının (94,5) göç ettikleri ülkelerde mesleğini sürdürmek istediğini belirtmişlerdir. En sık göç etmek istenilen üç ülke sırasıyla Almanya (n=87, %39,9), İngiltere (n=64, %29,4) ve İsveç (n=35, %16,1) olduğu saptanmıştır. Katılımcıların göç etmeyi isteme nedenlerinden en sık alım gücünün düşmesi (n=207, %95), sağlıkta şiddet (n=199, %91,3) ve gelecek kaygısı (n=192, %88,1) sebep olarak gösterilmiştir. Göç düşüncesi olmayan katılımcıların, en sık aile ve arkadaşlarından ayrılmak istemedikleri (n=61, %60,4) için göç etme isteği olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmaya katılan asistan doktorların yarısından fazlasının yurt dışına gitme isteği olduğu, buna neden olarak en sık alım gücünün düşmesi gözlendi. Katılımcıların düzeltilmesi istediği şartlardan maaşlarda iyileşme, çalışma şartlarının iyileşmesi, halkın sosyoekonomik düzeyinin artmasıyla göç etme fikrinden vazgeçme arasında anlamlı bir fark olduğu gözlendi. Duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma puanları ile yurt dışına göç istemi arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: Health worker migration is a matter of prime concern in global health policy circles and remains the subject of many political debates. The consequences of this migration may be significant for countries like Turkey where the number of physicians is already low. Previous studies have reported that financial security needs are the main incentives of physician migration, however, factors related to self-actualization such as educational opportunities and the desire for professional development through research are also important. Physicians' motivations to migrate from low-resource countries are reported to be multifactorial. In our study, it was aimed to determine the underlying reasons for the emigration requests of the resident physicians in Ankara Training and Research Hospital, and to evaluate their relationship with professional satisfaction and burnout. Material and Method: The research is a prospective, observational and analytical type of study. 319 resident physicians actively working at Ankara Training and Research Hospital were included in the study. The Occupational Satisfaction Scale and Maslach Burnout Scale were administered to the participants during face-to-face interviews and as an online questionnaire, with questions about the sociodemographic characteristics of the participants, their tendency to go abroad and their underlying reasons. Data were analyzed with IBM SPSS 20.0 program. Results: 172 (53.9%) of the participants were married, 54 (16.9%) of them had children. It was determined that 210 (65.8%) of the participants were in the specialities of the medicine, and 109 (34.2%) were in the specialities of surgery. It was found that 218 participants (68.3%) wanted to work abroad. Of the participants who wanted to immigrate abroad, 206 (94.5) stated that they wanted to continue their profession in the countries they immigrated to. The three most frequently desired countries to migrate were Germany (n=87, 39.9%), England (n=64, 29.4%) and Sweden (n=35, 16.1%), respectively. The most common reasons for desire to immigrate abroad were the decrease in purchasing power (n=207, 95%), violence in health (n=199, 91.3%) and future anxiety (n=192, 88.1%). It was determined that the participants who had no idea of migration did not want to migrate because they did not want to leave their family and friends most frequently (n=61, 60.4%).. Conclusion: It was observed that more than half of the resident physicians participating in the study had a desire to go abroad, and the most common reason for this was the decrease in purchasing power. It was observed that there was a significant difference between the improvement in salaries, the improvement in working conditions, the increase in the socioeconomic level of the people and the abandonment of the idea of immigration, which were the conditions that the participants wanted to be improved. It was determined that there was a significant relationship between emotional exhaustion and depersonalization scores and the desire to migrate abroad.