شرح النقاية للإمام زين الدين قاسم بن قطلوبغا الحنفيدراسة وتحقيق(ت978ه)
İmam Zain al-Din Qasim bin Qatlubugha al-Hanafi tarafından saflığın açıklaması, çalışma ve araştırma
  1. Tez No: 786822
  2. Yazar: ALAA MOHAMMED HAMEAS BANE HASAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba Farhat
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh، en-Nikâye، Kutluboğa، ed-Dirâye، el-Mahbûbî, Jurisprudence، Al-Naqaya، Qatlubugha، Al-Dirayah Al- Mahboubi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu tez، fakih ve muhaddis İmam Zeynüddîn Kasım bin Kutluboğa el- Hanefi'nin şerhu'n-Nikâye kitabının“kısme”،“hibe”،“icâre”ve“âriye”bâblarının bulunduğu bölümünün tahkikini içermektedir. İbn Kutluboğa، İmam Ubeydullah bin Mes'ud el-Mahbûbî el-Hanefî'nin (ö.h.747) en-Nikâye adlı kitabını şerh etmiştir. Bu şerh önemini şerh edilen kitaptan almaktadır. Çünkü en-Nikâye، fıkıh ilminde en muteber kabul edilen kaynaklardan biri olan ve İmam el-Mergînânî'nin ed- Dirâyesi'nin şerhlerinden biridir. ibn Kutluboğa'nın kitabı، ayrıca، el-Mahbûbî'nin kitabında bulunmadığı gibi ibn Kutluboğa'dan önce kimsenin de bahsetmediği bazı önemli metinlerin ve ayrıntılı meselelerin tafsilatlı açıklamalarını da kapsamaktadır. Çalışmada، iki imam el-Mahbûbî ve ibn Kutluboğa'nın şahsi ve ilmi hayatı zikredilirken betimleyici analitik metodu; tahkik kısmında ise metnin harekelenmesi، nüshaların karşılaştırılması، metinde geçen bazı ifadelerin sahibine nispetinin belirlenmesi، metinde geçen meselelerin nerede geçtiğinin belirlenmesi ve onların dipnotlarla belirtilmesinin yapıldığı inceleme ve yorumlama metodu takip edilmiştir. Bu çalışmanın ulaştığı en önemli tespitler şu şekilde ifade edilebilir: Bu şerh yukarıda zikredilen bablarla alakalı olan meselelerle ilgili، hanefi ulema ve diğer mezhep imamlarının tercih edilen görüşlerini içermektedir. Bu şerh; ibn Kutluboğa'dan önceki el-Hidâye ve el-Vikâye şarihlerinin de problemli gördükleri ve çözemedikleri meselelerin burhan yoluyla açıklanarak çözümlendirildiği önemli şerhlerden biridir.İbn Kutluboğa، şerhinin genelinde asıl kaynaktan nakil yaparken، anlam bakımından müellife sadık kalmış ancak lafız bakımından kendi ifadelerini kullanmıştır. Müçtehit imamlardan sayılan ibn Kutluboğa; şerhinde sadece nakil yapmamış aksine delil ve hüccete göre tercihte bulunuştur. Yapmış olduğu bu tercihlerde diğer mezhep imamlarına uygun olan veya muhalefet eden önemli görüşler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the ivestigation of a section of the explanation of the book“Al-Naqaya”which includes the book of division، gift، lease، and loan for the scholar of the hadith، the Hanafi jurist، Zain al-Din Qasim bin Qutlubugha (d. 879 AH)، He explained the body of the book“Al-Naqaya”by Imam Obaidullah bin Masoud Al-Mahboubi Al-Hanafi (d: 747 AH). The importance of this explanation comes from the value of the explaned book، The book“Al-Naqaya”is an explanation of the book“Al-Dirayah”of the Imam al-Marghninani - one of the most important reliable sources in Hanafi jurisprudence - and on the other hand، the book of Ibn Qutlubugha contained some important texts that are not in the book of al-Mahboubi- he explained it in detail. The study followed the historical descriptive approach when presenting the biographical and scholarly biographies of the two imams، Al- Mahboubi and Ibn Qutlubugha، and the scientific method used in the investigation and commentary on the book: such as writing the text، justify the text with diacritics، comparing the copies، attributing the sayings، and extracting the issues and documenting them. The most important conclusion of the study was: This explanation contained the most correct of the sayings of the Hanafis and the imams of the other schools of jurisprudence in the studied issues، and it is one of the important explanations in addressing the problem issues and clarify the addressing method by proof، and that Qatlubugha was changing the texts of the sources in his own words، so most of the texts were mentioned by meaning، the author can be considered one of the Mujtahid Imams، as he was not only a narrator، beacuse he used to give more weight according to what is required by the argument and the evidence.