Matris problemlerine bilgisayar destekli bazı çözümler
Some computer aided solutions for matrix problems
- Tez No: 78737
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYDAR BULGAK, Y.DOÇ.DR. CEVDET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lineer Cebir Sistemleri, Şart Sayısı, Friendly Computer Dialogue System, Lineer Algebra Systems, Condition Number, Friendly Computer Dialogue System III
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MATRİS PROBLEMLERİNE BİLGİSAYAR DESTEKLİ BAZI ÇÖZÜMLER Levent CİVCİK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Cevdet ÇETİN 1998, Sayfa:57 Jüri: Yrd.Doç.Dr.Cevdet ÇETİN Prof.Dr.Haydar BULGAK Doç.Dr.Ömer AKIN Bu çalışmada Ax=f lineer cebir sisteminin“ Friendly Computer Dialogue System”ile çözülmesi için yazılmıştır. Programın amacı giriş verilerini kolayca bilgisayara girmek ve ekranda kontrol parametrelerini seçerek, sonuçta Ax=f problemini en az hata ile hesaplamak veya bu problemin ill-condition olduğunu tesbit etmektir. Burada kontrol parametreleri arasında, pratik tersleyebilenlerinin parametresi (u) ve epsilon (e), çözüme istenilen yaklaşımın derecesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis SOME COMPUTER AIDED SOLUTIONS FOR MATRIX PROBLEMS Levent CİVCIK Graduate Scholl of Natural and Applied Scienses Mathematics Education Dept. Supervisor: Assist.Prof.Dr.Cevdet ÇETİN 1998, Pages:57 Jury: Assist.Prof.Dr.Cevdet ÇETİN Prof.Dr.Haydar BULGAK Assoc.Prof.Dr.Ömer AKIN One“ Friendly Computer Dialogue System”for solving Ax=f problem with bi- diagonal matrix A is introduced in this thesis. The dialog system use a condition number as a measure of sensitivity of the given problem. During computer either detect that given problem is ill-condition or compute the vector in question with guaranteed computer precision.