Kırıkkale Üniversitesi Tıp fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları anabilim dalına başvuran adolesanların beslenme okuryazarlığı ve yeme davranışına etki eden faktörler arasındaki ilişki
Adolecent's applying Kirikkale University Medical School, depertmant of pediatrics realationship between nutritional literacy and factors affecting eating behavior
  1. Tez No: 787854
  2. Yazar: AYŞENUR ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN İNANÇ, PROF. DR. SELDA FATMA BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, Beslenme Okuryazarlığı, Beslenme Alışkanlıkları Kontrol Listesi, Boy Uzunluğu ve BKİ Z Skoru, Adolescent, Nutritional Literacy, Nutritional Habits Checklist, Height And BMI Z Score
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalına başvuran 10-18 yaş arası 220 adolesanın beslenme okuryazarlığı ve yeme davranışı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile planlanıp yürütülmüştür. Bireylerin demografik bilgileri yüz yüze kayıt yöntemi ile elde edildi. Katılımcıların vücut ağırlığı, boy uzunluğu ölçümleri yapıldı ve beden kütle indeksleri (BKİ) hesaplanarak (kg/m2) Z skorlarına göre gruplandırıldı. Ayrıca Adolesan Beslenme Okuryazarlığı Ölçeği (ABOÖ) ve Adolesan Beslenme Alışkanlıkları Kontrol Listesi (ABAKL) uygulandı. Katılımcıların %62,3'ü kız % 37,7'si erkekti. Kızların İşlevsel Beslenme Okuryazarlığı puanı erkeklerden daha yüksekti (p=0,01). Düzenli fiziksel aktivite yapmayan adolesanların ABOÖ toplam puanı, Etkileşimli Beslenme Okuryazarlığı, Kritik Beslenme Okuryazarlığı ve ABAKL puanları düzenli fiziksel aktivite yapanlara göre daha düşüktür (p1 saat olan adolesanlardan yüksekti (p=0,01). Fast-food tüketmeyen adolesanların ABOÖ toplam puanı, Krititik Beslenme Okuryazarlığı ve ABAKL puanları fast-food tüketen adolesanlara göre daha yüksek (p0,05). Adolesan Beslenme Okuryazarlığı Ölçeği, ölçek alt boyutları ve Adolesan Beslenme Alışkanlıkları Kontrol Listesi puanları arasında pozitif bir ilişki vardı (p0,05). Çalışma sonucunda adolesanların beslenme okuryazarlığının yeterli olmasının beslenme alışkanlıkları üzerine olumlu etkisi olabileceği ortaya kondu. Bu nedenle beslenme okuryazarlığı farkındalığı artırmak için adolesanlara eğitim verilmesinin gerekli olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Demographic information of the individuals was obtained by face-to-face registration method. Body weight and height measurements of the participants were made and body mass index (BMI) were calculated and grouped according to (kg/m2) Z scores. In addition, the Adolescent Nutrition Literacy Scale (ANLS) and the Adolescent Eating Habits Checklist (AFHC) were applied. 62.3% of the participants were girl and 37.7% were boy. The Functional Nutrition Literacy score of women was higher than that of men (p=0.01). Adolescents who did not do regular physical activity had lower total ANLS score, Interactive Nutrition Literacy, Critical Nutrition Literacy and AFHC scores than those who did regular physical activity (p1 hour (p=0.01). ANLS total score of adolescents who do not consume fast food, fastfood nutrition literacy and adolescents consuming critical AFHC scores higher than (p0.05). There was a positive relationship between the scores of the Adolescent Nutrition Literacy Scale, scale sub-dimensions and the Adolescent Eating Habits Checklist (p0,05). As a result of the study, it was revealed that adequate nutritional literacy of adolescents may have a positive effect on their eating habits. For this reason, it was considered necessary to provide education to adolescents in order to increase awareness of nutritional literacy.