Determinants of labour demand in Somalia
Somali'deki işgücü talebinin belirleyicileri
- Tez No: 788136
 - Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BALCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: istihdam, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), yatırım (Y) İhracat ve İthalat, employment, gross domestic product (GDP), investment (I) Export and Import
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı, Somali'de emek talebinin belirleyici etkenlerini incelemektir. Verilerin analizinde Sıradan En Küçük Kareler Yöntemi (regresyon analizi) kullanılmıştır. Regresyon analizi, tarihsel verileri kullanarak, değişkenler arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemede yaygın olarak kullanılan bir araçtır. Basit regresyonun işlevi, bir bağımlı değişken ve üç bağımsız değişkenden oluşur. Bağımlı değişken istihdamdır, bağımsız değişkenler ise gayri safi yurtiçi hasıla, ihracat ve yatırımdır. Ayrıca verilerin analizini yaparken betimsel istatistiklerden yararlanılmıştır. Çalışmada verileri temsil etmek için grafikler de kullanılmıştır. Çalışma, 1970'den 2015'e kadar olan 45 yıllık dönemde Dünya Bankası, IMF ve SESRIC'ins ikincil verilerini kullanmıştır. Bu çalışma, işgücü talebinin belirleyicilerini geliştirmek için verimli ücret modelini kullanmıştır. Çalışma, gayri safi yurtiçi hasıla ile Somali istihdamı arasında pozitif bir ilişki olduğunu tespit etmiştir. Somali' için gerçekleşen araştırmaya da bir ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) arttığında da arttığı gerçeğini teyit etmektedir. Somali'de yatırım ve istihdam arasında da pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ve diğer yandan, ihracat ve istihdam arasında pozitif ve ekonomik olarak anlamsız bir ilişki olduğunu bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the determinants of labor demand in Somalia. The Ordinary Least Square Method (regression analysis) was utilized in the analysis of the data. regression analysis is a tool commonly utilized in determining the existence of a relationship between variables using historical data. For this purpose, a simple regression model is used with one dependent and three independent variables. The dependent variable is employment, and the independent variables are gross domestic product, exports, and investment. In addition, descriptive statistics were utilized in the analysis of the data. Graphs were also used in the study to represent the data. The study used secondary data from the World Bank, IMF, and SESRIC for 45 years, from 1970 to 2015. The study used the efficiency wage model to develop the determinants of labor demand. The study found a positive relationship between gross domestic product and employment in Somalia. If gross domestic product (GDP) of a country is increased employment will also increase, a study conducted in Somalia has found. There is also a positive and statistically significant relationship between investment and employment in Somalia, and on the other hand, the study found that there is a positive but economically insignificant relationship between export and employment.