Coronavirüs (Covid–19) pandemisinin sağlık çalışanları üzerindeki etkileri: Aksaray örneği
The effects of the coronavirus (Covit–19) pandemic on healtcare workers: The case of Aksaray
  1. Tez No: 788141
  2. Yazar: MEVLANA CELALEDDİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALİP KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid–19, Sağlık, Pandemi, Salgın ve Sağlık Personeli, Covid–19, Health, Pandemic, Epidemic and Health Personnel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Yeni coronavirüs/Covid–19 pandemisi ilk olarak Çin sınırları içerisinde kendisini gösterdi. Ardından çok hızlı bir şekilde tüm dünyayı etkisi altına aldı. İnsanlar öldü, hastaneler hastalarla doldu ve sağlık çalışanları sağlık hizmet sunumuna yetişemez duruma geldi. Hastaların bazıları solunum cihazı desteğiyle nefes alabilecek derecede ağır seyretmekteydi. Zira bu hastalık solunum yollarına tutulmakta ve kişinin nefes almasını güçleştirmekteydi. Hastalığın bulaşma hızı alışılmadık derecede fazla idi. Dünya genelinde gelişmiş ülkelerde de entübasyon cihazı ve yatak sayısının yetersiz kaldı. Sağlık uzmanları yaşama ihtimali yüksek olan ile düşük olan hastalar arasında tercih yapmak zorunda kaldığı zamanlar oldu. Bu çalışma, pandemi sürecinde ilk safta yer alan sağlık çalışanlarının pandemi karşısındaki durumlarını araştırmak amacını taşımaktadır. Bu konudan önce çalışmanın sağlık alanıyla ilgili olması nedeniyle sağlık olgusunun tarihsel gelişimine değinilmiştir. Bununla birlikte sağlık hizmetleri kapsamında uygulanan tıp modelleri hakkında bilgiler aktarılmıştır. Bu tıp modellerine getirilen eleştirilere yer verilmiştir. Küreselleşme ve modernleşmenin sonuçlarından biri olan risk toplumu kuramı hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Covid–19 ve diğer salgın hastalıklar hakkında ve geçmişte büyük yıkımlara sebep olmuş olan veba salgınlarına değinilmiştir. Yaşanan bütün pandemilerde en büyük mücadelenin sağlık çalışanları tarafından verilmesi gerekçesiyle salgınla mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarının, salgın hastalık karşısındaki durumlarının sosyolojik olarak irdelenmesi gerekli görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The new coronavirus/Covid–19 pandemic first manifested itself within the borders of China. Then, very quickly, it took the whole world under its influence. People died, hospitals were full of patients and health personnel could not keep up with the provision of health services. Some of the patients were so severe that they could breathe with the support of a ventilator. Because this disease was caught in the respiratory tract and made it difficult for the person to breathe. The rate of transmission of the disease was unusually high. Even in developed countries around the world, the number of intubation devices and beds remained insufficient. There were times when healthcare professionals had to choose between patients with a high probability of survival and those with a low probability of survival. This study, aims to investigate the situation of the health personnel, who are in the first line in the pandemic process, against the pandemic. Before this subject, the historical development of the health phenomenon has been mentioned, since the study is related to the field of health. In addition, information about the medical models applied within the scope of health services was given. Criticisms of these medical models are included. Evaluations have been made about the risk society theory, which is one of the results of globalization and modernization. It has been mentioned about Covid-19 and other epidemic diseases and the plague epidemics that have caused great destruction in the past. It has been deemed necessary to sociologically examine the situation of the health workers, who are at the forefront in the fight against the epidemic, against the epidemic, on the grounds that the greatest struggle in all the pandemics is given by the health workers.