Geriatrik hastaların nörokognitif değerlendirilmesinde minimental test(MMT), montreal bilişsel test(MOCA), amnesi hafif ve kısa değerlendirme testi(ALBA) sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the minimental test(MMT), montreal cognitive assesment(MOCA), amnesia LİGHT and brief assesment(ALBA) results in the perioperative neurocognitive evaluation of geriatric patients
  1. Tez No: 788259
  2. Yazar: SENA BAKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMİGAR TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kognitif Bozukluk, Genel Anestezi, Yaşlı Hastalar, MMT, MoCA
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
AMAÇ: Perioperatif nörokognitif bozukluk anestezi ve cerrahi işlem sonrası sık görülen bir durumdur. Nörokognitif bozukluk tanısında nörobilişsel testler kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılan birçok nörobilişsel test olmasına karşın, MMT (Mini Mental Test) ile MoCA (Montreal Cognitive Assesment) en çok kullanılan testlerdir. Nörobilişsel testlerin uygulama zorluğu ve uygulama esnasındaki zaman gereksinimi başlıca sıkıntılardır. MMT ve MoCA testleri yaklaşık olarak on dakika sürmektedir. ALBA (Amnezi Light Brief Assesment) testi ise, yaklaşık iki ya da üç dakika sürmektedir ve hastaya uygulanmasının daha pratik olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, geriatrik hastaların preoperatif ve postoperatif kognitif fonksiyonları uluslararası kabul görmüş MMT ve MoCA test puanları ile ALBA test puanlarının korelasyonu karşılaştırılmıştır. GEREÇ YÖNTEM: Çalışma Etik Kurul onayını takiben hastaların yazılı ve sözlü onamı alındıktan sonra, 20.09.2022-20.01.2023 tarihleri arasında, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi ameliyathanesindeki, yoğun bakım ünitesindeki ve serviste postoperatif takibi yapılan hastalarla yürütüldü. Prospektif yapılması planlanan çalışmaya 258 hasta dahil edildi. 65 yaş üzerinde olup, genel anestezi altında opere olan ve çalışmaya onam formu imzalayarak katılmayı kabul eden hastaların demografik özellikleri, eğitim düzeyi, ek hastalıkları, Glasgow Koma Skalası (GKS), Amerikan Anesteziyologlar Derneği Fiziksel Durum (ASA) skorları, hastalardan rutin olarak bakılan laboratuvar parametreleri var ise (glukoz, sodyum, magnezyum, hemoglobin ve nötrofil /lenfosit değerleri, ALT, AST, üre, kreatinin), operasyon süresi, operasyon adı ve intraoperatif advers olaylar kaydedildi. Hastaların operasyon öncesinde ve sonrasında kognitif durumlarının değerlendirilmesinde, MMT ve MoCA testleri ile ALBA test skorları değerlendirildi. Hastaların postoperatif ilk mobilizasyon saati ve ilk oral alım zamanı kaydedildi. BULGULAR: Hastaların ameliyat sonrasındaki MMT ve MoCA puanlarında anlamlı bir fark bulunmadı. ALBA puanlarında ise, ameliyat sonrasında anlamlı düzeyde düşüş saptandı. Eğitimli grupta ve mobilizasyon süresi 8 saat ve altında olanlarda, MMT ve MoCA testleri yüksek saptandı. 10 İntraoperatif hipotansiyon gözlenen grubun MoCA testinde anlamlı düşüklük saptandı. ALBA testinin sonuçlarında ise, 70 yaş altı olanların ve eğitim düzeyi yüksek olan grubun MMT ve MoCA testlerinde olduğu gibi, anlamlı yükseklik saptandı. Perioperatif MMT ve ALBA testleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve zayıf düzeyde uyum saptanmıştır. Çalışmamızda, hastaların ameliyat sonrasındaki hemoglobin, lenfosit ve kreatinin değerlerinde düşüş gözlenirken, nötrofil ve NLR değerlerinde anlamlı düzeyde artış gözlemlenmiştir. SONUÇ: Hastaların kognitif yeteneklerini ölçmek için kullanılan ALBA testi ile elde edilen sonuçların MMT ve MoCA test sonuçlarına benzediği görüldü. ALBA testinde hastanın okuryazar olup olmamasından ya da eğitim düzeyinden etkilenecek soruların yer almaması da bir avantaj olarak görülmüştür. Yaşlı hastalarda görme problemi sık rastlanılan bir durumdur. Perioperatif testlerin çoğunda anlamlı değerlendirme yapılabilmesi için, özellikle yakın gözlüğünün test sırasında hastanın yanında olması gerekirken, ALBA testi için buna gerek yoktur. MMT ve MoCA testlerinde yazı yazma ve şekil çizme gereksinimi olduğu için üst ekstremite deformitesi olan hastalara bu testler uygulanamamaktadır. ALBA testinde ise bu grup hastalara testin yapılmasında bu şekilde bir engel bulunmamaktadır. ALBA testinin 2-3 dakika gibi kısa sürede uygulanması bir avantaj olarak değerlendirilmiştir. Gerektiğinde klinisyen tarafından standart preoperatif genel muayeneye eklenmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
AİM: Perioperative neurocognitive impairment is a common condition after anesthesia and surgery. Neurocognitive tests are used in the diagnosis of neurocognitive disorder. Although there are many neurocognitive tests used for this purpose, MMT (Mini Mental Test) and MoCA (Montreal Cognitive Assesment) are the most used tests. The difficulty of applying neurocognitive tests and the time requirement during application are the main problems. MMT and MoCA tests take approximately ten minutes. The ALBA (Amnesia Light Brief Assesment) test takes about two or three minutes and is thought to be more practical to apply to the patient. In this study, the correlation of preoperative and postoperative cognitive functions of geriatric patients with internationally accepted MMT and MoCA test scores and ALBA test scores were compared. MATERİAL AND METHODS: The study was carried out with patients who were followed up in the operating room, intensive care unit and service of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between 20.09.2022 and 20.01.2023, after obtaining written and verbal consent from the patients following the approval of the Ethics Committee. 258 patients were included in the prospective study. Demographic characteristics, education level, co-morbidities, Glasgow Coma Scale (GCS), American Society of Anesthesiologists Physical Status (ASA) scores of patients over 65 years of age who were operated under general anesthesia and agreed to participate in the study by signing a consent form, laboratory routinely checked from patients If there are parameters (glucose, sodium, magnesium, hemoglobin and neutrophil/lymphocyte values, ALT, AST, urea, creatinine), operation time, operation name and intraoperative adverse events were recorded. MMT and MoCA tests and ALBA test scores were evaluated in the evaluation of the patients' cognitive status before and after the operation. Postoperative first mobilization time and first oral intake time of the patients were recorded. 12 RESULTS: There was no significant difference in the postoperative MMT and MoCA scores of the patients. A significant decrease was found in ALBA scores after surgery. MMT and MoCA tests were found to be high in the trained group and those with a mobilization time of 8 hours or less. A significant decrease was found in the MoCA test of the group with intraoperative hypotension. A significant increase was found in the results of the ALBA test, as in the MMT and MoCA tests of those under the age of 70 and the group with a high level of education. Statistically significant and weak agreement was found between perioperative MMT and ALBA tests. In our study, while a decrease was observed in the hemoglobin, lymphocyte and creatinine values of the patients after the surgery, a significant increase was observed in the neutrophil and NLR values. CONCLUSİON: It was observed that the results obtained with the ALBA test, which is used to measure the cognitive abilities of the patients, were similar to the MMT and MoCA test results. It was also seen as an advantage that the ALBA test did not include questions that would be affected by the patient's literacy or education level. Vision problems are common in elderly patients. In most perioperative tests, for meaningful evaluation, especially eyeglasses must be with the patient during the test, while ALBA testing does not. Since MMT and MoCA tests require writing and drawing shapes, these tests cannot be applied to patients with upper extremity deformities. In the ALBA test, there is no such obstacle in performing the test for this group of patients. The application of the ALBA test in as little as 2-3 minutes was considered an advantage. If necessary, it would be appropriate to add it to the standard preoperative general examination by the clinician. KEY WORDS: Cognitive Disorder, General Anesthesia, Elderly Patients, MMT, MoCA