Kadın girişimcilerin görüşlerine göre eğitimin kadın girişimciliğine etkisi
The effect of education on women entrepreneurship according to the opinions of women entrepreneurs
  1. Tez No: 788472
  2. Yazar: ANIL SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KASIM KARAKÜTÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Kadın Girişimci, Girişimcilik, Education, Female Entrepreneur, Entrepreneurship
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Ekonomisi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitimin kadın girişimciliği üzerine olan etkisinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda kadın girişimcilerin demografik özellikleri, eğitim özellikleri ve girişim özellikleri incelenmiştir. Nitel ve nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı bu araştırma karma araştırma modelinde hazırlanmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen kadın girişimciliğinde eğitimin etkisi anketi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile kadın girişimcilerin eğitim ve girişimcilik konularındaki görüşleri alınmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda tabakalı bir örneklem seçimi kullanıldığından Cochran tarafından geliştirilen örneklem büyüklüğü hesaplama formülü ile araştırmaya dahil edilen 384 kadın girişimciye anket uygulanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda araştırmaya katılan 20 kadın girişimci amaçlı örnekleme tekniği ile seçilmiştir. Farklı illerde etkinlik gösteren, farklı işletme büyüklüğüne sahip ve farklı sektörlerde ürün ve hizmet üreten kadın girişimciler ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde kadın girişimcilerin aldıkları eğitimin kadınların girişimci olmalarında sınırlı bir katkısının olduğu, kadın girişimcilerin eksiklik duydukları konularda ilgili kurum, kişi ve kuruluşlardan eğitim alma eğiliminde oldukları ve kadın girişimcilerin kredi ve hibe alma konusunda çeşitli zorluklar yaşadıkları görülmüştür. Araştırmanın nitel bölümünde kadın girişimcilere göre girişimcilik tanımının farklılaştığı, girişimci olmak için aranan kişilik özelliklerinin çeşitlilik gösterdiği, eğitimin kadın girişimci olmak açısından olumlu ve farklı etkilerinin olabileceği değerlendirilmiştir. Sonuç olarak kadınların girişimcilik etkinlikleri üzerinde etkili olan eğitim sürecinin yapılacak olan araştırmalarda örneklemi genişleterek ve kadın girişimciliği ve eğitim kavramlarının farklı açılardan ele alınarak derinlemesine araştırılması önerilmektedir
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of education on women's entrepreneurship.For this purpose, demographic characteristics, educational characteristics and entrepreneurial characteristics of women entrepreneurs were examined.This research, in which qualitative and quantitative methods were used together, was prepared in a mixed research model. Opinions of women entrepreneurs on education and entrepreneurship were taken with the questionnaire developed by the researcher and the semi-structured interview form.Since a stratified sample selection was used in the quantitative dimension of the research, a questionnaire was applied to 384 women entrepreneurs included in the research with the sample size calculation formula developed by Cochran. In the qualitative dimension of the research, 20 women entrepreneurs who participated in the research were selected with the purposeful sampling technique.Interviews were held with women entrepreneurs operating in different provinces, having different business sizes and producing products and services in different sectors. In the quantitative part of the study, it has been observed that the education of women entrepreneurs has a limited contribution to women being entrepreneurs, that women entrepreneurs tend to receive training from relevant institutions, individuals and organizations on the issues they lack, and that women entrepreneurs experience various difficulties in obtaining loans and grants.In the qualitative part of the research, it has been evaluated that the definition of entrepreneurship differs according to women entrepreneurs, the personality traits sought to be an entrepreneur vary, and that education can have positive and different effects on being a woman entrepreneur. As a result, it is suggested that the education process, which is effective on women's entrepreneurship activities, should be investigated in depth by expanding the sample in future studies and by considering the concepts of women's entrepreneurship and education from different perspectives.