Erişkin baş kadavralarında ductus parotideus'un ebatları ve glandula parotidea'nın lokalizasyonu
- Tez No: 788742
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TAŞKINALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Tükürük bezi, parotis bezi, stenon kanalı, glandula parotidea, ductus parotideus, Salivary gland, parotid gland, duct of stenon, glandula parotidea, ductus parotideus
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Morfoloji (Anatomi) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Gl. parotidea vücudumuzdaki tükürük bezlerinden en büyüğü olup tükürük salgısının yüzde 25'ini gerçekleştiren ve bu salgıyı ductus parotideus aracılığı ile cavitas oris'e ileten bir bezdir. Bölgede önemli yapıların bulunması ve baş boyun tümörlerinin büyük bir kısmının burda bulunması sebebi ile de önemi artmaktadır. Çalışmamızda gl. parotidea'nın lokalizasyonunu yapılan diğer çalışmalarda ve kitap bilgilerindeki gibi olduğunun teyidi ve ductus parotideus'un uzunluk ve genişlik verilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda toplamda 28 erişkin baş kadavrası kullanılmış olup kadavraların uygun sonucun alınabileceği taraflar çalışmaya katılmıştır. Gerekli izinlerin alınması akabinde disseksiyon çalışmasına başlanmıştır. Gl.parotidea'nın lokalizasyonunun belirlenmesi için yüzeyelden de anlaşılabilecek hedef bölgeler belirlenmiş ve tarifi bunlar üzerinden yapılmıştır. Ductus parotideus'un ölçümleri ise yine belirlediğimiz kısımlardan başlayıp bitirilerek dijital kumpas ile ölçülmüştür. Bu ölçüm ve tariflemelerin tamamı aynı araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Sonuçların istatistiksel analizi için SPSS-20 programı kullanılmıştır. Sonuçların dağılımını göstermede Shapiro Wilk testi, karşılaştırmalarında t testi ve Wilcoxon işaret testi ve aralarındaki ilişkiyi değerlendirmek için ise Pearson ve Spearman korelasyon analizlerinden faydalanılmıştır. Çalışmamızın sonucunda gl. parotidea'nın lokalizasyon tanımları kişilerce farklılık gösterebildiği ancak genel tanımlar ile arasında büyük farklılıklar olmadığı saptanmıştır. Ductus parotideus ile ilgili sonuçlarda ise ortalama uzunluk değeri 41,04, ortalama genişlik değeri 3, 94 olarak hesaplanmış olup ductus parotideus'ların sağ ve sol taraflarındaki uzunluk ve genişlik verileri arasında korelasyon olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The parotid gland is the largest of the salivary glands in our body and is a gland that secretes 25 percent of the saliva and transmits this secretion to the oral cavity via the parotid duct. Its importance increases due to the presence of important structures in the region and the fact that most of the head and neck tumors are found here. In our study, we aimed to confirm the localization of the parotid gland as in other studies and textbook information and to measure the length and width of the parotid duct. A total of 28 adult head cadavers were used in our study. After obtaining the necessary permissions, dissection was started. In order to determine the localization of the parotid gland, target areas that could be understood superficially were determined and a description was made of these. The measurements of the parotid duct were measured with digital calipers, starting and ending from the parts we determined. All of these measurements and descriptions were performed by the same researcher. SPSS-20 program was used for statistical analysis of the results. Shapiro Wilk test was used to show the distribution of the results, t test and Wilcoxon sign test was used for comparisons, and Pearson and Spearman correlation analysis was used to evaluate the relationship between them. As a result of our study, it was determined that the localization definitions of the parotid gland may differ by individual, but there were no major differences between the general definitions. In the results related to the parotid duct, the mean length value was calculated as 41.04, the mean width value was calculated as 3, 94 and it was determined that there was no correlation between the length and width data on the right and left sides of the parotid duct.