Banka sektöründe çalışan bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi
Examination of physical activity levels of individuals working in the banking sector
  1. Tez No: 789955
  2. Yazar: BÜŞRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİME KARAKOÇ KUMSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, fiziksel aktivite düzeyi, banka çalışanları, Physical activity, physical activity level, bank employees
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde, günlük fiziksel aktivite ortalamamızın önceki yüzyıllara göre önemli ölçüde düştüğü görülmektedir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak, yapılan işlerin büyük çoğunluğunun oturarak ve bilgisayar kullanılarak yapılır hale gelmesinin insanların daha az aktif olmasında önemli ölçüde etkisi olduğu vurgulanmaktadır. Bu bağlamda araştırma, banka sektöründe çalışan bireylerin fiziksel aktivite düzeylerini ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla tek bir bankada gerçekleştirildi. Araştırma evrenini, çalışmanın yürütüldüğü bankada çalışan 252 birey oluşturdu. Örneklem sayısı belirlenerek; çalışmaya katılmayı kabul eden ve veri toplama formlarını eksiksiz dolduran 252 banka çalışanı ile araştırma tamamlandı. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi”kullanılarak elde edildi. İstatistiksel analizler için SPSS 22.0 programı ve Bağımsız gruplar T-Testi, Anova Testi, Pearson Korelasyon analizleri kullanıldı. Araştırma sonucunda; banka çalışanlarının %67,9'unun kadın ve %32,1'inin erkek olduğu belirlendi. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyi ortalama 406±1401,094 olarak bulundu. Fiziksel aktivite düzeylerinin cinsiyete, medeni duruma ve çocuk sahibi olma durumuna göre anlamlı fark gösterdiği bulundu. Katılımcılardan erkek olanların kadın olanlara göre fiziksel aktivite düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucu bulundu. Bekarların da evli olanlara göre fiziksel aktivite düzeylerinin daha fazla olduğu sonucu bulundu. Çocuğu olmayanların çocuğu olanlara göre de fiziksel aktivite düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucu elde edildi. Çocuğu olmayanların olanlara kıyasla orta şiddetli, yürüme ve toplam puanları daha fazladır. Eğitim düzeyi, aile tipi, kurumda çalıştıkları yıl, sigara ve alkol kullanma durumu, kronik hastalık varlığı, egzersiz ve yürüyüş yapma durumu, yeterli ve dengeli beslenme durumu gibi diğer değişkenlerin ise, fiziksel aktivite düzeyi üzerine anlamlı düzeyde etkisi olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Today, it is seen that our daily physical activity average has decreased significantly compared to previous centuries. In parallel with technological developments, it is emphasized that the fact that most of the work is done sitting and using the computer has a significant effect on people being less active. In this context, the research was carried out in a single bank in order to examine the physical activity levels of individuals working in the banking sector and the factors affecting them. The population of the research consisted of 252 individuals working in the bank where the study was conducted. By determining the number of samples; The research was completed with 252 bank employees who agreed to participate in the study and filled out the data collection forms completely. Data were obtained by using the“Descriptive Information Form”and“International Physical Activity Questionnaire”. SPSS 22.0 program and Independent samples T-Test, Anova Test, Pearson Correlation analyzes were used for statistical analysis. As a result of the research; It was determined that 67.9% of the bank employees were female and 32.1% were male. The mean physical activity level of the participants was found to be 406±1401,094. It was found that physical activity levels differed significantly according to gender, marital status and having children. It was found that the physical activity levels of the male participants were higher than the female participants. It was found that singles had higher physical activity levels than married ones. It was concluded that the physical activity levels of those who did not have children were higher than those who had children. Compared to those who do not have children, moderate severity, walking and total scores are higher. It was determined that other variables such as education level, family type, years of employment in the institution, smoking and alcohol use, presence of chronic diseases, exercise and walking status, and adequate and balanced nutrition did not have a significant effect on the level of physical activity.