Reformer pilates ve kardiyo egzersiz yapan kadınların sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk parametrelerinin karşılaştırılması
Reformer pilates and cardio exercise women's health related physical fitness comparison of parameters
- Tez No: 837476
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET CÜNEYT AKGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Reformer pilates, Kardiyo, Fiziksel uygunluk, Egzersiz, Reformer pilates, Cardio, Physical fitness, Exercise
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzde, gelişen teknolojinin etkisiyle insanlar daha az hareket eden sedanter bireyler haline gelmektedir. İnaktif yaşam, kişilerin yaşam kalitelerinin düşmesine ve ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Son yıllarda insanları fiziksel aktiviteye özendiren farklı egzersiz çeşitleri ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı da bu egzersizlerden en çok tercih edilen pilates ve kardiyo egzersizlerinin fiziksel uygunluk üzerinde etkilerini ve birbirlerinden farklarını ortaya koymaktır. Bu çalışmada reformer pilates ve kardiyo egzersizleri yapan kadınların sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk parametreleri karşılaştırıldı. Çalışmaya randomize olarak, Erzincan ilindeki iki farklı spor merkezine egzersiz yapmak amacıyla gelen ve bilinen bir sağlık sorunu olmayan 18 yaş üzeri 40 yetişkin kadın olgu alındı. Olgular Pilates ve Kardiyo egzersiz grubu olarak iki grupta incelendi. Pilates yapan gruba 6 hafta boyunca haftada 3 gün, günde 50 dk ''Reformer®'' cihazıyla pilates egzersizleri, Kardiyo egzersiz yapan gruba ise haftada 3 gün, günde 30 dk aerobik egzersizler yaptırıldı. Olgularda sosyo-demografik veriler, vücut kompozisyonu, vücut kütle indeksi, kardiyorespitaruvar uygunluk, kassal uygunluk, esneklik, statik ve dinamik denge, kas kısalıkları, hemodinamik yanıtlar takip edildi. Ayrıca sağlıkla ilgili yaşam kaliteleri, yorgunluk algısı, fiziksel aktivite düzeyleri ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına ilişkin semptomları ölçülerek kaydedildi. Sonuç olarak 6 hafta boyunca, haftada üç gün uygulanan Reformer Pilates ve Kardiyo egzersizlerinin 20-45 yaş arası kadınların kas kısalıkları ve vücut yağ oranlarını azaltmada ve aerobik – anaerobik kapasite, esneklik ve dengenin artırılmasında benzer düzeyde etkili olduğu bulundu. Pilates ve kardiyo egzersizlerinin sağlıkla ilgili yaşam kalitesini arttırdığı, kas iskelet sisteminde hissedilen semptomları ise azalttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Today, due to developing technology, people are becoming less active sedentary individuals. Inactive life leads to a decrease in the quality of people's life and causes serious health problems. In recent years, different types of exercise which encourage people to engage in physical activity have emerged. The aim of this study is to determine the effects of pilates and cardio exercises, which are the most preferred exercises, on physical fitness and their differences from each other. In this study, health-related physical fitness parameters of women doing reformer pilates and cardio exercises were compared. 40 adult female cases over the age of 18, who continued two different sports centers in Erzincan province and had no known health problems.were included randomly in the study. The cases were examined in two groups as Pilates and Cardio exercise groups. The Pilates group was given pilates exercises with the“Reformer®”device for 50 minutes a day, 3 days a week for 6 weeks, and the cardio exercise group did aerobic exercises for 30 minutes a day, 3 days a week. Sociodemographic data, body composition, body mass index, cardiorespiratory fitness, muscular fitness, flexibility, static and dynamic balance, muscle shortness, hemodynamic responses were followed up. In addition, health-related quality of life, perception of fatigue, physical activity levels, and symptoms of musculoskeletal disorders were measured and recorded. As a result, it was found that Reformer Pilates and Cardio exercises applied three days a week for 6 weeks were similarly effective in reducing muscle shortness and body fat ratios and increasing aerobic-anaerobic capacity, flexibility and balance in women aged 20-45. It was determined that Pilates and cardio exercises increased the healthrelated quality of life and decreased the symptoms felt in the musculoskeletal system.