Iğdır'da görev yapan ilkokul 4. sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler ders kitabında yer alan tarih konularını işlerken kullandıkları materyaller hakkındaki görüşleri
Opinions of the 4th grade primary school teachers, who work in Iğdır, about the materials they use while teaching history subjects in the textbook of social studies lesson
- Tez No: 791636
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZIM KURUCA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sınıf Öğretmeni, Tarih Konuları, 4. Sınıf, Sosyal Bilgiler Ders Kitabı, Social Studies, Primary School Teacher, History Subjects, 4th Grade, Social Studies Textbook
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Giresun Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Iğdır'da görev yapan ilkokul 4. sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler ders kitabında yer alan tarih konularını işlerken kullandıkları materyaller hakkındaki görüşlerini incelemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseninde yapılan araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Iğdır ili merkez ilçelerine bağlı ilkokullarda görev yapan 50 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmada veri toplamak için açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu hazırlanmasında iki alan uzmanı, bir dil uzmanı, bir ölçme ve değerlendirme uzmanı ve iki öğretmenden görüşme formu ile ilgili uzman görüşleri alınmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmelerin yüz yüze olarak görev yaptıkları eğitim kurumlarında yapılması planlanmış ve bu şekilde gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, araştırmacı tarafından yapılmış ve her bir görüşme 35-40 dakika sürmüştür. Araştırmada katılımcılarla yapılan görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler ders kitabında yer alan tarih konularını işlerken kavramların soyut kalmasından dolayı materyal kullanımına önem verdiği ayrıca öğretim materyallerinin hem iş yükü bakımından hem de zamandan tasarruf sağladığı ifade ettiği görülmüştür. Tarih konularını işlerken kullandıkları materyallerden en çok ders kitaplarını değerlendiren sınıf öğretmenleri genel olarak ders kitaplarının dil ve anlatım bakımından ağır olduğunu belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenlerinin yetersiz kaynak, zor konular gibi durumlarda materyal geliştirmeye ihtiyaç duyduğu görülmüştür. Öğretmenler ayrıca materyal hazırlamada en çok yaşadıkları zorlukların zaman ve maliyet açısından olduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to review the opinions about the materials they use while teaching history subjects in the textbook of Social Studies lesson of 4th grade primary school teachers who work in Iğdır. The research was carried out by using case study pattern which is one of the qualitative research methods and it consists of 50 primary school teachers who work in the central districts of the Iğdır province during the 2022-2023 school year. Interview form was used as a data collection tool in the study. A semi-structured interview form which consists of open ended questions was used for data gathering in the study. Expert opinions regarding the interview form were received from two domain experts, a linguist, an assessment and evaluation expert, and two teachers in the preparation of the interview form. The interviews with the participants were planned to be conducted face-to-face in the educational institutions where the participants work, and were carried out in this way. The interviews were conducted by the researcher and each interview lasted 35-40 minutes. The data collected from the interviews with participants were analyzed by the content analysis method. According to the results of the study; due to the concepts remain abstract, the primary school teachers give importance to the use of course materials while teaching the history subjects in the social studies textbook, in addition, it was claimed that course materials help the teachers save time and workload. Primary school teachers, who mostly evaluated textbooks while teaching History subjects, stated that textbooks in general were challenging in terms of language and expression. It has been seen that primary school teachers require to develop materials in situations such as insufficient sources and difficult subjects. Teachers also stated that time and cost are the reason of the challenges in the preparation of the material.