36-72 ay arası çocuğu olan anne ve babaların toplumsal cinsiyete bakış açısının incelenmesi
Examining the perspective of mothers and fathers with children between 36-72 months on the gender
  1. Tez No: 792953
  2. Yazar: BÜŞRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BAĞÇELİ KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: anne, baba, toplumsal cinsiyet, okul öncesi, mother, father, gender, preschool
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı 36-72 ay arası çocuk sahibi anne ve babaların toplumsal cinsiyete bakış açısını incelenmektir. Bu amaç doğrultusunda toplumsal cinsiyete bakış açıları annelik ve babalık algıları, ev işlerindeki görev dağılımı ve cinsiyete dair şemaları alt başlıkları altında incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik yöntemle yürütülen çalışmada kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya 12 anne ve 12 baba olmak üzere 24 katılımcı katılmıştır. Her çift ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. Çalışmaya katılan katılımcıların annelik ve babalık algılarının toplumsal cinsiyet rolleri doğrultusunda şekillendiği, ev işlerindeki görev dağılımında çocuk bakımı görevinin çoğunlukla annede olduğu, diğer ev içi işlerde babaların sorumluluk aldığı tespit edilmiştir. Cinsiyete dair şemalar alt başlığında ise renk seçimi ve oyuncak seçiminde cinsiyetin belirleyici bir unsur olduğu ancak meslek seçiminde bu durumun geçerli olmadığı görülmüştür. Çocuğun cinsiyetinin ona karşı sorumluluğunda ve ebeveynle geçirilen zamanda önemli bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the perspective of parents with children between the ages of 36 and 72 months on gender. In line with this purpose, the perspective on gender is examined under the subheadings of perceptions of motherhood and fatherhood, distribution of domestic work, and gender schemas. A snowball sampling was used for the research carried out by the phenomenological method, one of the qualitative methods. A total of 24 participants, including 12 mothers and 12 fathers, took part in the study. Focus group discussions were conducted with each couple. The findings show that the perceptions of motherhood and fatherhood of the participants were shaped by gender roles, domestic work was mostly carried out by mothers in child care, and fathers took responsibility for the other household tasks. In the subheading on gender schemas, it was found that gender was a determining factor in the choice of colors and toys, quite the contrary to the choice of profession. The study also found that the child's gender had a significant effect on parental responsibility and the time spent with parents.