Serum gasdermin D düzeyinin akut pankreatit şiddeti ile ilişkisinin araştırılması
  1. Tez No: 793390
  2. Yazar: GÜLEYCAN PARÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖCAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Gasdermin D, inflamasyon, prognoz, Acute pancreatitis, Gasdermin D, inflammation, prognosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Gereç ve Yöntem: Akut pankreatit (AP) ekzokrin pankreasın asiner hücrelerindeki enzimlerin yol açtığı hasar ve bunun sonucunda ortaya çıkan inflamasyon ile karekterize bir klinik tablodur. İnflamasyon hafif pankreatik ödemden pankreatik nekroz, organ yetmezliği ve ölüme neden olan sistemik inflamasyona kadar ciddiyeti değişebilir. AP'li hastaların skorlanması önemlidir çünkü klinisyen ciddi bir hastalığın varlığı konusunda uyarılabilir ve yoğun bakım ünitelerinde erken tedaviye başlayabilir. Ne yazık ki, şu anda kullanılan skorlama sistemleri, hızla ilerleyen çoklu sistem organ disfonksiyonu ile karakterize edilen şiddetli AP'li hastalarda genellikle yetersizdir. Bu nedenle, AP'nin ciddiyetini tahmin eden basit bir puanlama sistemi veya tek bir biyobelirteç gereklidir. İnflamasyonla seyreden hastalıklarda yapılan çalışmalarda GSDMD düzeyi yüksekliği ile inflamasyonun şiddeti arasındaki ilişkiyi biliyoruz. Biz çalışmamızda, inflamasyonla seyreden AP'li hastalarda, GSDMD düzeyindeki yükseklik ile AP şiddeti arasındaki pozitif ilişkiyi göstermeyi ve AP ciddiyetini öngörebilen basit bir biyobelirteç olarak GSDMD kullanabilirliğini; diğer biyobelirteçler ve skorlama sistemleri ile karşılaştırmayı hedefledik. Bulgular: AP tanısı alan 53 hasta ve 49 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu ile toplam 102 kişi çalışmaya alındı. AP hastalık şiddeti ; Atlanta skoruna göre belirlendi ve buna göre hastaların %62,3'ü hafif, %26,4'ü orta ve %11,3'ü ağır akut pankreatit olarak sınıflandırıldı. Medyan Gasdermin-D düzeyi kontrol grubunda 3,73 (IQR: 2,97-5,2), akut pankreatit grubunda 4,01 (IQR: 3,49-4,64) olmakla birlikte iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark gözlenmedi (p=0,562). Ranson skor (p=0,510), BISAP skor (p=0,352), MGKS skor (p=0,899), pankreatik nekroz varlığı (p=0,146), YBÜ yatış (p=0,501) ve mortaliteye (p=0,899) göre hastaların Gasdermin-D düzeyleri açısından anlamlı farklılık belirlenmedi. Sadece CTSI skoru 3 ve üstü olan hastaların medyan Gasdermin-D düzeyi (3,72 [IQR: 3,28-4,01]) küçük 3 olanlara göre (4,64 [IQR: 4,07-5,82]) istatistiksel olarak daha düşüktü (p=0,025). Tartışma : Yapılan önceki çalışmalardan GSDMD'nin MS, FMF, Kolit, RA gibi otoimmün/inflamatuar hastalıklar; viral, fungal, bakteriyel enfeksiyonlarla ve sepsisle pozitif ilişkili olduğunu bulunmuştur. GSDMD seviyesinin mortal seyreden hastalarda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bizim çalışmamızda, Gasdermin D düzeyinin akut pankreatit ile kontrol grubu arasında istatiksel olarak anlamlı fark olmaması birçok yönden spekülasyon yapılabilir. Serum örneklerin AP inflamasyonun ilk 48 saati içinde alınması sonucuna göre prognozu öngöremede yeterli olmadığı gösterildi. Ancak inflamasyon şiddetlendikten sonraki günlerdeki düzeylerinin artış olup olmadığına üzerine çalışmalar planlanabilir. Ayrıca pankreas doku gasdermin seviyesini göstermek daha anlamlı olabilir. Sonuç: AP ciddiyetini öngörebilen basit bir biyobelirteç olarak GSDMD kullanabilirliğini; diğer biyobelirteçler ve skorlama sistemleri ile karşılaştırdık. Atlanta, Ranson, BISAP, MGKS skorları ile karşılaştırdığımızda Gasdermin-D düzeyleri ve klinik prognoz ilişkisi açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Çalışmamızın sonucuna göre hastaların hastaneye yatırıldığı gün alınan kandaki serum Gasdermin D düzeyi prognoz belirteci olarak kullanılamamaktadır. Gelecek çalışmalar için akut pankreatitte inflamasyonun şiddetlendiği diğer günlerde tekrar kan alınıp serum düzeyi bakılmasını veya pankreas doku düzeyi çalışılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: The of serum Gasdermin D level with the severity of acute pancreatitis Materials and Methods: Acute pancreatitis (AP) is a clinical picture characterized by damage caused by enzymes in the acinar cells of the exocrine pancreas and resulting inflammation. Inflammation can range in severity from mild pancreatic edema to systemic inflammation leading to pancreatic necrosis, organ failure, and death. Scoring patients with AP is important because the clinician can be warned of the presence of serious disease and can begin early treatment in intensive care units. Unfortunately, currently used scoring systems are often inadequate in patients with severe AP characterized by rapidly progressive multisystem organ dysfunction. Therefore, a simple scoring system or a single biomarker that predicts the severity of AP is required. We know the relationship between high GSDMD level and the severity of inflammation in studies conducted in inflammatory diseases. In our study, we showed the positive relationship between the elevation in GSDMD level and the severity of AP in patients with AP progressing with inflammation, and the use of GSDMD as a simple biomarker that can predict the severity of AP; We aimed to compare with other biomarkers and scoring systems. Results: A total of 102 people, including 53 patients diagnosed with acute pancreatitis and a control group consisting of 49 healthy people, were included in the study. acute pancreatitis disease severity ; It was determined according to the Atlanta score and accordingly, 62.3% of the patients were classified as mild, 26.4% as moderate and 11.3% as severe acute pancreatitis. Although the median Gasdermin-D level was 3.73 (IQR: 2.97-5.2) in the control group and 4.01 (IQR: 3.49-4.64) in the acute pancreatitis group, no statistically significant difference was observed between the two groups ( p=0.562). Gasdermin was determined by Ranson score (p=0.510), BISAP score (p=0.352), MGCS score (p=0.899), presence of pancreatic necrosis (p=0.146), ICU admission (p=0.501) and mortality (p=0.899). No significant difference was determined in terms of -D levels. Only patients with a CTSI score of 3 or higher had a median Gasdermin-D level (3.72 [IQR: 3.28-4.01]) compared to those with a CTSI score of less than 3 (4.64 [IQR: 4.07-5.82]). was lower (p=0.025). Discussion: According to previous studies, GSDMD's autoimmune/inflammatory diseases such as MS, FMF, Colitis, RA; found to be positively associated with viral, fungal, bacterial infections and sepsis. The level of GSDMD was found to be higher in patients with a mortal course. In our study, the fact that there was no statistically significant difference in Gasdermin D levels between acute pancreatitis and control groups can be speculated in many ways. It was shown that serum samples were taken within the first 48 hours of AP inflammation and were not sufficient to predict prognosis. However, studies can be planned to determine whether the levels increase in the days after the inflammation becomes severe. In addition, it may be more meaningful to show the pancreatic tissue gasdermin level. Conclusion: The use of GSDMD as a simple biomarker that can predict the severity of AP; We compared it with other biomarkers and scoring systems. When compared with Atlanta, Ranson, BISAP, MGKS scores, no significant difference was found in terms of Gasdermin-D levels and clinical prognosis relationship. According to the results of our study, the serum Gasdermin D level in the blood taken on the day of hospitalization cannot be used as a prognostic marker. For future studies, we suggest that blood is drawn again and serum level is checked or pancreatic tissue level is studied on other days when inflammation is severe in acute pancreatitis.