الرسائل الشعرية في ديواف ابن زمرك الأندلسي دراسة تحليلية
İbn Zümrek el-Endelûsî'nin Divan'ında manzum risâleler (Analitik bir inceleme) / Poetic messages in the poetry of Ibn Zumruk al-Andalusi: An analytic study
  1. Tez No: 794850
  2. Yazar: HAMID DHAHIR HASAN HASAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAIBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şiirsel Mesajlar, Sabâhiyyât, İbn Zümrek, Şikayet, Tebrik, Kardeşlik Şiirleri, (poetic messages, Ibn Zumruk, complaint, morning, congratulations)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İbn Zümrek el-Endelüsî'nin Divan'ında şiirsel mesajlar (analitik bir inceleme) isimli bu araştırmada şiirsel mesajlar konusu ele alınmış, mesaj içeren, şairin karşısındakine karşı tavrını temsil eden, sevgisini, sevincini, hüznünü, özlemini, sevdiğine sitemini ve ona olan özlemini gösteren şiirleri incelenmiş ve tahlili yapılmıştır. Mesajlar şairlerin şiirlerini düzenlemede kullandıkları geleneksel temalar yanında iyi bilinen konulara ek olarak sosyal konuları da içermektedir. Araştırmanın birinci bölümünde çeşitli geleneksel nazım türlerinde şairin kullandığı şiirsel mesajları ele aldık. İkinci bölümde sosyal konularla ilgili, üçüncü bölümde ise sevgi ve özlemle ilgili şiirsel mesajları inceledik. Araştırmanın önemi, Endülüs şairlerinin en önemlilerinden biri olan ve mesajı manzum temalarının önemli bir parçası haline getiren İbn Zümrek el-Endelüsî'ün Divanı'ndaki şiirsel mesajların incelenmesinde yatmaktadır. Araştırmada metinlerdeki gizli estetiği göstermek için metni tahlil ve analiz etmeye yarayan analitik tümevarım yöntemi kullanılmıştır. Bu metot, şair İbn Zümrek'in çeşitli konularda şiirsel mesajları eklediği manalar ve delaletlere ulaşmayı sağlamıştır. Bu manalar şairin kültür ve bilgisine delalet etmektedir. Çalışmamızı bitirdikten sonra, çalışmanın bazı önemli bulgularını şu şekilde ifade edebiliriz: Şiirsel mesajlar İslam öncesi dönemden İbn Zümrek 'in yaşadığı Endülüs dönemine kadar geleneksel ve yeni konular içeren şiirin en önemli unsurlarındandır. Şiirsel mesajların şairlerin yaşadığı dönemin sosyal hayatının doğasını göstermede büyük rolü olmuştur. Bu durum İbn Zümrek'in konu seçiminde de bu şekildedir. Şair, üslüp, nahiv ve belagat yönüyle şiirsel mesajlarının konusuna büyük etki eden nazım şekillerini şiirlerinde ustaca kullanmıştır. İbn Zümrek'in şiirlerinde İslam öncesi dönemden beri takip edilen geleneksel konular ile Endülüs'ün yeni ortamının dayattığı hediyeye teşekkür, kardeşlik ve tebrik mesajları gibi yeni konular yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The study entitled '' Poetic Messages in the Poetry of Ibn Zumruk AlAndalusi- an Analytic Study'' deals with topics of poetic messages as an analytic study for poetry which represents messages in poems that images the stand of the poet towards the other and appears his love, sadness, longing and his reproach to others. The thesis has showed the traditional topics that poets used to rhyme their poems according to. It has also pointed out the social topics which are regarded as renovation added to the known topics. The first chapter studies the traditional topics poetic messages in traditional purposes whereas the second chapter deals with poetic messages in social topics. The third chapter includes poetic messages in love and longing. The important of this research lies in the study of poetic messages in the collection Ibn Zumark Al Andalusi as one of the most important poets Andalusians ,whose Messages were an important parts of his poetic themes . As far the approach that I adopted in the study , it is the method of induction and Analysis to show the esthetics of the inherent semantic in texts and this approach Has provided acces to th meanings and connotations achieved by poetry messages with their multi themes for the poet Ibn Zumarik Al – Anddalusi and after we finished our study , we identified some of the important results that the study reached , including that the letters are one of the most important poetic patterns that appeared with the emergence of poetry from the pre-Islamic era until the Andalusian era , which is the era of as it included traditional and other innovative topics , and it had the great poetic role in showing the nature of the social life of the Andanusian poet Ibn Zumark at the subject level . As for the level of form, the poet was the master of the tools of his poetry , which has a great impact on serving the subject of poetic messages in terms of the grammatical and rhetorical methods on which his poems were based and we also noticed variety Ibn Zumark poems between traditional followed topics since the pre-Islamic era and new topics imposed by the new Andalusian environment , such as letters of thanks for the gift , letters of brotherhood and letters of graduations .