Okullarda öğrenciler arasında görülen çatışma yönetimi ve akran arabuluculuk uygulamasına yönelik öğretmen görüşleri
Teacher's opinions on the effect of peer mediation technics on conflict at schools
- Tez No: 796009
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akran Arabuluculuğu, Eğitim, Çatışma Yönetimi, Okul, Peer Mediation, Education, Conflict Management, School
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Okullarda artan şiddet olayları çatışmaların çözümüne yönelik mevcut stratejilerin yanında yeni stratejilere ihtiyaç olduğunu gündeme getirmiştir. Arabuluculuk uygulaması okullarda görülen şiddet olaylarının ve çatışma biçimlerinin birey ve kurum için olumsuz sonuçlarını engellemeye çalışan ve iletişim becerilerini geliştirmeyi hedefleyen bir programıdır. Bu araştırmanın amacı ise öğretmenlerin okullarda öğrenciler arasında görülen çatışmaların yönetimi ve akran arabuluculuk uygulmasına yönelik görüşlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin kullandıkları çatışma çözme stratejilerine ilişkin davranışları ne düzeyde gerçekleştirdikleri ve öğretmenlerin arabuluculuk uygulamasına dair görüşleri ortaya konmak istenmiştir. Araştırma nitel desenle yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonunda öğretmenler, öğrenci iletişim sorunları, öfke kontrolü eksikliği, empati eksikliği, okullarda disiplin eksikliği, ebeveyn tutumları, dizi ve film izleme ve ekonomik durumun okullarındaki çatışmaların nadiren şiddete dönüşmesinin nedenleri olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenlerin akran arabuluculuk uygulaması ile ilgili olarak öğrencilerin iletişim ve empati becerisi ile sorun çözme becerisini geliştireceğini ve bu nedenle olumlu bir okul iklimi oluşturarak yaşanan çatışmaların şiddete dönüşmesini engelleyeceğini düşündükleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak öğrencilerin kendi arasında yaşadıkları bireysel anlaşmazlıklar ve çatışmaları barışçıl yöntemlerle çözmeleri için onlara akan arabuluculuğu ve yapıcı problem çözme tartışmaları konusunda beceriler kazandırması gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing violence in schools has brought forward the need for new strategies in addition to existing strategies for the resolution of conflicts. Mediation training is a training program that aims to prevent the negative consequences of violence and conflicts in schools for the individual and the institution, and aims to improve communication skills. The purpose of this research is to investigate the effect of peer mediation training on the resolution of conflicts in schools. In line with this purpose, it has been tried to reveal the extent to which the managers and teachers perform the behaviors related to the conflict resolution strategies they use and the training needs of the teachers about mediation. The research was carried out with a qualitative design. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. The obtained data were analyzed using content analysis technique. At the end of the research, teachers stated that student communication problems, lack of anger control, lack of empathy, lack of discipline in schools, parental attitudes, watching TV series and movies, and economic situation are the reasons why conflicts in their schools rarely turn into violence. It has been determined that peer mediation training improves students' communication and empathy skills and problem-solving skills, and therefore, they think that it prevents conflicts from turning into violence by creating a positive school climate. Based on the results of the research, it was suggested that students should gain skills in flowing mediation and constructive problem-solving discussions in order to resolve their individual disagreements and conflicts with peaceful methods.