The effect of foreign language strategies students use on their achievement in learning English
Öğrencilerin kullandıkları yabancı dil öğrenme stratejilerinin İngilizce öğrenme başarılarına etkisi
- Tez No: 796042
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri (LLS), İletişim becerileri, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğrenme (EFL), Foreign Language Learning Strategies (LLS), Communicative skills, Learning English as Foreign Language (EFL)
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma ortaokul ve lise öğrencilerinin kullandıkları yabancı dil öğrenme stratejilerinin türlerini ve bu stratejilerin İngilizce başarılarına etkisini araştırmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Oxford'un (1990)“Genç Öğrencilerin Dil Stratejisi Anketi”kullanılmıştır. Anket, hedef dilde okuma, dinleme, yazma, konuşma, çeviri ve kelime bilgisi konusunda öğrencilerin strateji kullanımı hakkında ifadeler içermektedir. 8. sınıftan 12. sınıfa kadar 128 devlet ortaokul ve lise öğrencisinden anketi doldurmaları istenmiştir. Öğrencilerin İngilizce yeterlilikleri son 2 dönem okul notlarına göre orta ile orta arasındaydı, bu öğrenciler devlet okulu müfredatında 4. sınıftan itibaren İngilizce okuyorlardı. Araştırmanın bulguları, öğrencilerin dil öğrenme stratejilerini kullanmaları ile İngilizce başarıları arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma bulgularına dayalı olarak, İngilizce öğrenenlerin farklı stratejiler kullanmaları konusunda farkındalık yaratmanın onların dil yeterliliklerini geliştirmelerine yardımcı olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the types of the foreign language learning strategies that secondary school students use and the effect of these strategies on their English achievement. In the study, Oxford's (1990)“Young Learners' Language Strategy Survey”was used as the data collection instrument. The survey includes statements about the strategy use of learners on reading, listening, writing, speaking, translation and vocabulary knowledge in the target language. 128 public secondary school students from the 8th to 12th grades were asked to complete the questionnaire. Their level of English grammar is intermediate (B1). The findings of the study revealed that there was a strong correlation between students' use of language learning strategies and their English achievement. Based on the findings of the study, it can be said that raising awareness of English learners for their use of diverse strategies may help them to improve their language competency.