Uçak bakım -onarım hangarlarında iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Occupational HEALTH and safety practices in aircraft maintenance-repair hangars
  1. Tez No: 796108
  2. Yazar: HÜSEYİN USLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Sivil Havacılık, Public Health, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Uçak Bakım Hangarları, Meslek Hastalıkları, İş Kazası, Gürültü, Titreşim. İş Sağlığı ve Güvenliği, Teknisyen, Bakım personeli
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Teknolojinin ve sanayinin gelişmesiyle birlikte güvenli ve sağlıklı iş ortamlarının oluşturulması çalışma dünyasının önemli bir şart olarak karşımıza çıkmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün oluşumu, sürdürülmesi ile toplumsal farkındalık ve bilinç düzeyindeki artış ile meslek hastalıkları ile iş kaza süreçlerinin önüne geçilebilir. Emniyet faktöründen ödün vermeden, yüksek kalitede uçakların uçuşa hazır hale getirilmesi durumuna bakım diyebiliriz. Asıl olan ekipman, teçhizat, makine ve iş ortamlarını sağlam ve güvenli tutmak amacıyla planlanan süreçlere düzenli bakım denmektedir. Yetersiz, eksik ve hatalı bir bakım kaza, hastalık süreçlerine ve tehlikeli durumlara sebebiyet verebilmektedir. Uçak bakımlarının hatalı veya yetersiz yapılması durumlarda ise bir büyük zarar, üzüntü ve sıkıntılara yol açan olay veya duruma sebebiyet verilebilir. Projenin temel amacı, Uçak Bakım -Onarım Hangarlarında var olan, olabilecek tehlikeleri tespit edip, alınması gereken önlemleri saptamaktır. Tez çalışması sürecinde bakım onarım hangarları ziyaret edilerek, çalışma/iş ortamları gözlemlenmiştir. Mevcut riskler üzerinde gözlemleme, tespit ve değerlendirmelerde bulunulmuştur. Operasyonlarda titreşim, gürültü, yüksekte çalışma, kimyasal malzemelerle çalışmalar, radrasyon, yangın, elektrik, kapalı alanlarda yapılan çalışmalar, iletişim eksikliği, iklimsel koşullar ve haberleşme eksikliklerinin temel tehlike kaynakları olduğu gözlemlenmiştir. Sivil Havacılık Sektöründe Bakım Onarım Merkezlerinde 6331 sayılı İSG Kanununun uygulanması hususlarındaki çalışmaları, incelemeleri kapsar.
Özet (Çeviri)
With the development of technology and industry, the creation of safe and healthy working environments is an important condition of the working world. Occupational diseases and occupational accident processes can be prevented with the formation and maintenance of occupational health and safety culture and the increase in social awareness and awareness. The processes planned to keep the necessary equipment, machinery and working environments intact and safe are called regular maintenance. Inadequate, incomplete and incorrect care can lead to accidents, disease processes and dangerous situations. In cases where aircraft maintenance is performed incorrectly or inadequately, it can cause an incident or situation that causes great damage, sadness and distress. The main objective of the project is to identify the current and potential hazards in Aircraft Maintenance and Repair Hangars and to determine the measures to be taken. During the thesis study, maintenance and repair sheds were visited, working/working environments were observed, observations, determinations and evaluations were made about the current risks. Operations of major hazard sources, vibration, noise, working at Height, working with chemicals, radiation, fire, electricity, working in confined areas, lack of communication, it is observed that climatic conditions and communication deficiencies. There are studies and reviews on the application of OHS Law No. 6331 in Maintenance and Repair Centers in the Civil Aviation Sector. Keywords : Maintenance and Repair Center (MRO), Occupational Diseases , Work Accident ,Noise,Vibration, Occupational Health and Safety (OHSE), Technician, Aircraft Maintenance Technician,Maintenance personnel