Çalışanların iş tercihlerini belirlemelerinde işveren markasının etkisi: Genç yetenekler üzerine bir araştırma
The impact of employer brand on employee preferences: A study on young talents
  1. Tez No: 798011
  2. Yazar: BERNA KUTSAL ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, İşveren Markası, İşveren Markası Yönetimi, Yetenek Savaşı, Brand, Employer Brand, Employer Brand Management, Talent War
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde nitelikli elemanlara duyulan ihtiyacın artmasıyla, iş verenler kendilerini iş gücü piyasasında“Yetenek Savaşı”olarak adlandırılan yeni bir rekabet ortamında bulmuşlardır. Yetenek savaşı, nitelikli yeteneklerin ilgisinin çekilmesi ve aday deneyimi sürecinin ardından nitelikli adayların şirkete kazandırılmaları, mevcut çalışanların elde tutulması ve şirkete olan bağlılıklarının sağlanması için verilen ciddi ve karmaşık bir mücadeledir. Bu mücadelede, rekabet avantajı yakalama ve başarılı olabilme kaygısı ile çözüm arayan pek çok işveren, iş veren markalaşmasının önemini kavramış ve şirket stratejilerini bu kavrama göre optimize etmişlerdir. Son yıllarda yapılan anketlerin sonuçlarına göre, niteliği yüksek aday ve çalışanlar; işveren markası olarak başarılı gördükleri,“çalışılabilecek en iyi yer”olan şirketleri tercih etmektedirler. İşveren markası, insanların bir anlamda şirketin değerlerini ve çalışma ortamını nasıl algıladıklarıdır. Bu nedenle, işveren markası, bir şirketin mevcut ve potansiyel çalışanlar arasında bir işveren olarak benzersiz kimliğini tanıtmak için uygulanması gereken önemli bir stratejidir. Saygın bir işveren markası, şirketin olumlu itibarıdır. En iyi, en nitelikli adayların şirkete çekilmesini, elde tutulmasını ve şirkete kazandırılan bu nitelikli çalışanların, şirkete bağlılığını sağlayan en önemli etmendir.
Özet (Çeviri)
Today, with the increasing need for qualified talents, employers have found themselves in another competitive environment called“talent war”in the labor market. Talent war is a serious and complex struggle to attract qualified talents and after the candidate experience process, to attract qualified candidates to the company, to retain existing employees and to ensure their loyalty to the company. Many employers seeking solutions with the concern of gaining competitive advantage and being successful in this struggle have realized the importance of employer branding and have optimized their company strategies according to this concept. According to the results of the surveys conducted in recent years, candidates and employees with high quality; they prefer companies that they consider successful as their employer brand and which are the“best place to work”. Employer branding is how people perceive the company's values and work environment. Therefore, employer branding is an important strategy to implement to promote a company's unique identity as an employer amongst current and potential employees. A respected employer brand forms a positive company reputation. It is the most important factor that ensures the attraction and retention of the best and most qualified candidates and their loyalty to the company.