The impacts of online english learning on students' language skills
Online ingilizce öğreniminin öğrencilerin dil becerileri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 798020
  2. Yazar: GAMZE SEZGİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğrenme, online öğrenme, senkron öğrenme, dil becerileri, online öğrenmenin yeterliliği, konuşma, dinleme, okuma, yazma, English learning, online learning, synchronous learning, language skills, efficiency of online learning, speaking, listening, reading, writing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, öğrencilerin çevrimiçi öğrenme uygulamalarının dil becerileri üzerindeki etkilerini, öğrencilerin çevrimiçi derslerin yeterliliklerini ne kadar geliştirdiğine ilişkin algılarını incelemeyi ve öğrencilerin çevrimiçi öğrenmeyi geliştirmeye yönelik önerilerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de bir devlet üniversitesinde öğrenim gören İngilizce dersi alan on aktif öğrenci ile 10 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme yapılmıştır. Görüşmelerin analizinde tematik analiz kullanılmıştır. Analiz bulguları, öğrencilerin %70'inin izole ortam ve dinlemeye dayalı öğretim sayesinde dinleme becerisini geliştirdiğini ve %70'inin konuşmak için daha fazla zamana sahip oldukları için konuşma becerilerini geliştirdiğini ortaya çıkardı. %40'ı ise derste daha az odaklanılması, ekranın dikkati dağıtması ve sınırlı metin çeşitliliği nedeniyle okumanın en olumsuz etkilenen beceri olduğunu ifade etti. Bunu, %40 ile muhtemelen bir eğitmenle yüz yüze iletişim eksikliğinden kaynaklanan dilbilgisi öğrenimi izledi. Ayrıca bulgular, konuşma ve dinleme etkinliklerine daha fazla yer verilmesi gerektiğini, paragraf yerine kompozisyon yazmanın ve ders saatinde çeşitli kısa okuma metinleri kullanmanın öğrencilerin dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impacts of students' online learning practices on their language skills, students' perceptions of how much online classes improve their proficiency and to elicit students' suggestions for the enhancement of online learning. In this study, a semi-structured interview with 10 open-ended questions was conducted with ten English language active learners who were studying at a state university in Türkiye. Thematic analysis was utilized to analyze the interviews. The findings of the analysis revealed that 70% of them improved their listening skill thanks to isolated environment and listening-based instruction and 70% developed their speaking skill due to having more time to speak. On the other hand, 40% expressed that reading was the most negatively affected skill because of less focus in class, distraction of screen and limited text. It was followed by grammar learning with 40% probably resulting from the lack of face-to-face communication with an instructor. Also, the findings suggest that more speaking and listening activities should be included and writing essays rather than paragraphs and using various short reading texts in the class hour would help students improve their language skills.