The trade war between USA and China and its effect on global economy
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ve dünya ekonomisine etkisi
  1. Tez No: 798809
  2. Yazar: LAİLA HANNASİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ticaret savaşı, ABD ekonomisi, Çin ekonomisi, Ticaret tarifeleri, Küresel ekonomi, Ekonomik büyüme, Ticaret çatışması
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ABD ve Çin, küresel ekonomideki en güçlü iki ülkedir. Neredeyse yirmi yıldır uluslararası ticarette ortaklar ve küresel GDP'nın %40'ından fazlasını temsil etmektedirler. İki ülke, küresel ekonomik büyümeye yardımcı olan sağlam ve güçlü bir ilişki kurarak birbirlerinin ekonomisinin inşasına katkıda bulunmuşlardır. Tarih boyunca, daha önce de ticaret savaşları olmuş ancak kazananı olmamıştır. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, her iki tarafın da küresel üretimin büyük bir kısmına katkısı olduğundan, uluslararası ticarete ve küresel üretime dayalı uluslararası ekonomi ile ilgili küresel yavaşlamaya da etki edecektir. İkili ticaret arasındaki tarife artışı %17'ye kadar çıkmıştır ve 2020'de sadece %1 azalmıştır. Ticaret savaşı, 2019'da ABD ile Çin arasındaki ticarette önemli bir düşüşe ve ticaretin ithalata önemli ölçüde yönlendirilmesine neden olmuştur. Asya değer zincirlerinin yeniden yapılandırılmasıyla sonuçlanmıştır. Ticaret savaşının en önemli sonucu, ticaret politikalarının hali hazırda süren belirsizliği olmaktadır. Araştırma, iki ülke arasındaki gerilimin ardındaki nedenleri ortaya koymaktadır ve söz konusu nedenleri analiz etmektedir. Ayrıca bahsi geçen ticaret savaşının doğurabileceği sonuçlara, diğer alanlara ve konunun dışında kalan diğer ülkelere nasıl etki edeceği incelenecektir. Bu çalışmanın amacı, Çin ile ABD arasında son üç yılda artan gerilimin neden olduğu ithalat ve ihracat ile ilgili tarifelerin yükseltilmesinin doğuracağı sonuçları anlamaktır. Ayrıca ikili ticaretteki belirsizlik ve etkileri de tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The USA and China are the most powerful countries in the global economy. They have been partners in international trade for almost twenty years and they represent more than 40% of global GDP. The two countries contributed in building one another's economy by constructing a solid relationship that helped in global economic growth. Throughout the history, the trade war that happened before had no winners. The trade-war between the US and China will contribute in global slowdown related to international economy that is based on international trade and global production as both of the parties contribute in a big share of the global production. The rise of tariffs was up to 17% between bilateral trade and had a decrease of only one percent in 2020. The trade war has resulted in a significant decline in trade between the US and China in 2019, as well as significant trade redirection to imports from other areas, resulting in a restructuring of Asian value chains. The research consists on representing the reasons behind the tension between both countries and analyses the causes of it. In addition, we will look in the outcomes that might result on this trade war and how it will affect some certain fields and certain countries. This paper aims to represent the raise of tariffs related the imports-exports between China and USA in the past three years that lead to rise of tension between both parties.