Örgütsel sosyal sermaye, kültürel sermaye, inovasyon ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: GAP bölgesinde faaliyet gösteren 3, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma
Examination of the relationship between organizational social capital, cultural capital, innovation and organizational commitment: A research in 3, 4 and 5 star hotel enterprises in the GAP region
  1. Tez No: 799029
  2. Yazar: MERVE KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN PAKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sosyal Sermaye, Kültürel Sermaye, İnovasyon, Örgütsel Bağlılık, Organizational Social Capital, Cultural Capital, Innovation, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu araştırmada örgütsel sosyal sermaye ve kültürel sermayenin inovasyon üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada ayrıca inovasyonun örgütsel bağlılığa olan etkisi irdelenmiştir. Bununla birlikte araştırmada örgütsel sosyal sermayenin örgütsel bağlılık ve kültürel sermaye üzerindeki etkisinde inovasyonun aracılık etkisi incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu GAP bölgesinde yer alan 3, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinin sahip ve yöneticileri oluşturmaktadır. Bu kapsamda 490 anket formu e-posta yoluyla otellere gönderilmiş, 420 anketten geri dönüş olmuştur. 43 anketin hiç doldurulmadığı ya da araştırma için gerekli veri setine sahip olmadığı görülmüş ve araştırmadan çıkartılmıştır. Araştırmanın analizleri 377 anket formu üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, örgütsel sosyal sermayenin ve kültürel sermayenin inovasyon üzerinde anlamlı pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca inovasyonun örgütsel bağlılık ve örgütsel bağlılığın tüm alt boyutları üzerinde anlamlı pozitif etkisi olduğu görülmüştür. Araştırmada, örgütsel sosyal sermayenin ve kültürel sermayenin hiçbir alt boyutunun inovasyon üzerinde anlamlı ve pozitif etkiye sahip olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırmada son olarak inovasyonun aracılık etkisine yönelik oluşturulan hipotezler test edilmiştir. Buna göre örgütsel sosyal sermayenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde inovasyonun aracılık etkisi olduğu sonucu elde edilmiştir. Ayrıca örgütsel sosyal sermayenin kültürel sermaye üzerindeki etkisinde inovasyonun aracılık etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of organizational social capital and cultural capital on innovation was investigated. In the research, the effect of innovation on organizational commitment was also examined. In addition, the mediating effect of innovation in the effect of organizational social capital on organizational commitment and cultural capital was examined in the research. The study group of the research consists of the owners and managers of 3, 4- and 5-star hotels in the GAP region. In this context, 490 questionnaires were sent to the hotels via e-mail, and 420 questionnaires were returned. It was seen that 43 questionnaires were not filled in at all or did not have the necessary data set for the research and were excluded from the research. The analysis of the research was carried out on 377 questionnaires. According to the results of the research, it has been concluded that organizational social capital and cultural capital had significant positive effect on innovation. In the research it was seen that innovation had a significant positive effect on organizational commitment and all sub-dimensions of organizational commitment. In the research, it was concluded that none of the sub-dimensions of organizational social capital and cultural capital had significant positive effect on innovation. Finally, hypotheses about the mediating effect of innovation were tested in the research. Accordingly, it was concluded that innovation had a mediating effect on the effect of organizational social capital on organizational commitment. In addition, it has been concluded that innovation had a mediating effect on the effect of organizational social capital on cultural capital.