Erkek cimnastikcilerde trampolin çalışmasının genel sıçrama kuvvetine olan etkileri
The Effect of trampoline exercise on the general jumping power within male gymnasts
  1. Tez No: 79930
  2. Yazar: MAHMUT KARAKOLLUKÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ HİZMETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Trampolin, cimnastik, sıçrama. 58, Trampoline, gymnastics, jumping 59
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Araştırmada Beden Eğitimi bölümünde öğrenim gören ve okul cimnastik takımında yer alan sporcuların, 12 haftalık süreyle yapılan trampolin çalışmalarına katılmaları ile genel sıçramalarmdaki değişimleri belirlemek ve trampolin aletinin sıçramaya olan etkilerinin araştırılması amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla, yaş ortalaması 22,4 ± 0,56 yıl, boy ortalaması 71,06 ± 1,88 kg olan ve okul cimnastik takımında görev yapan 20 sporcu deney grubunu yine aynı okulda öğrenim gören ve cimnastikle uğraşmayan, yaş ortalaması 21,9 ± 0,27 yıl, boy ortalaması 178,00 ± 1,89 cm ve vücut ağırlık ortalaması 76,38 ± 1,55 kg olan 20 öğrenci ise kontrol grubunu oluşturarak çalışmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Çalışmalara başlamadan önce geçerliliği kabul edilmiş laboratuar testleriyle deneklerin, vücut kompozisyonu, dikey sıçrama, anaerobik güç, yatay sıçrama, 20 m sürat, sırt kuvveti testleri yapıldı. Yapılan ölçümler sonucunda antrenman grubunun vücut ağırhlığı dikey sıçrama, anaerobik güç, yatay sıçrama, 20 m sürat değerlerinde çalışma sonu itibariyle anlamlı farklılıklar tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation has been made between the school gymnastics team of Cumhuriyet University and who are studying at physical education department of the same university to determine the effect of trampoline set at the jumping strenght and jumping strength who are participated exercise during 12 weeks. For the purpose of this study, experiments have been carried out between two groups. The first one involves 20 men athlete, called the subject of experiments group who is relevant with trampoline at Cumhuriyet university club, Sivas, their age average is 22.4±0.56 year and its height average 171.06±1.88 cm. The second group also implies 20 men athlete, called the control group who are studying at physical education department of the same university which age average is 21.9±0.27 year and its height average 178.00±1.89 cm. All participant have been checked at various test section which are based on body composition test, the broad jump test, the vertical jump test, the unaerobic force test, 20 m speed test. The study stressed that at the body weight, the vertical jump, the unaerobic force and 20 m speed test measurement results observed some differences, especcially after the experiments.