Kadın işçinin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik hukuki düzenlemeler, uygulamadan kaynaklanan sorunlar ve çözüm önerileri
Legal regulations for occupational HEALTH and safety of women workers, problems arising from implementation and solution proposals
- Tez No: 800612
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULMUTTALİP ŞAHİNASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: kadın işçi, iş sağlığı ve güvenliği, yargı kararları, iş hukuku, female worker, occupational health and safety, judicial decisions, labor law
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
İlkel toplumlardan günümüze kadar olan süreç içerisinde kadınlar çalışma hayatının her aşasında yer almışlardır. Kimi zaman düşük seviyede kalan kadın iş gücü, özellikle Sanayi Devrimi'nin etkisiyle daha yoğun ve planlı bir şekilde çalışma hayatındaki yerini almış ve kadınların toplum içindeki rolleri artmıştır. Kadın iş gücüne dayalı iş ilişkileri arttıkça düzenleyici kurallara olan ihtiyaçlar da gün geçtikçe çoğalmıştır. Kadınların profesyonel olarak iş gücüne dahil olması ile birlikte çalışma ortamındaki iş sağlığı ve güvenliğiyle, aile sağlığının da korunmasına yönelik ihtiyaçlar ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada; kadın işçilerin iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası düzenlemeler ve koruyucu düzenlemelerin uygulanması ile bu düzenlemelerden kaynaklı uyuşmazlıklara ilişkin yargı kararları ele alınmıştır. Aynı zamanda çalışma hayatındaki kadınların iş sağlığı ve güvenliğine yönelik İş Hukuku ve İş Sağlığı ve Güvenliği Hukuku alanındaki ulusal ve uluslararası düzenlemeler kıyaslanmış, tartışmalı konulara ilişkin öneriler geliştirilmiştir. İncelenen yargı kararlarıyla, mevzuattaki hükümlerin çalışma hayatındaki yansımalarına ilişkin uyuşmazlıklar ele alınarak, gelecek çalışmalara yönelik somut veriler elde edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the process from primitive societies to the present day, women have been involved in all aspects of working life. The female workforce, which was sometimes at a low level, took its place in working life in a more intensive and planned way, especially with the effect of the Industrial Revolution, and the role of women in society increased. As business relations based on women's labor increase, the need for regulatory rules has increased day by day. With the professional inclusion of women in the workforce, the needs for occupational health and safety in the working environment and the protection of family health have emerged. In this study; The application of national and international regulations and protective regulations to ensure the occupational health and safety of women workers and judicial decisions regarding disputes arising from these regulations are discussed. At the same time, national and international regulations in the field of Labor Law and Occupational Health and Safety Law regarding the occupational health and safety of women in the working life were compared and suggestions were developed on controversial issues. With the judicial decisions examined, the conflicts regarding the reflections of the provisions in the legislation in the working life have been handled, and concrete data for future studies have been tried to be obtained.