Evaluation of the effect of using preoperative ibuprofen versus low-level laser therapy on inferior alveolar nerve block in mandibular molars with acute apical periodontitis
Preoperatif ibuprofen kullanımının ve düşük seviye lazer tedavisinin,akut apikal periodontitisli mandibular molar dişlerde inferior alveolar sinir blok anestezisine etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 800908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÖZLEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Akut apikal periodontitis, İbuprofen, Düşük seviyeli lazer, İnferior alveoler sinir bloğu, Acute apical periodontitis, Ibuprofen, Low-level laser, Inferior alveolar nerve block
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
SHOSHAA Nasser. Preoperatif İbuprofen Kullanımının ve Düşük Seviye Lazer Tedavisinin, Akut Apikal Periodontitisli Mandibular Molar Dişlerde İnferior Alveolar Sinir Blok Anestezisine Etkisinin Değerlendirilmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Diş Hekimliği Fakültesi, Endodonti Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Van 2023. Lokal anestezi, kök kanal tedavisi sırasında ağrı yönetiminde en popüler tekniktir. Ancak bazı durumlarda tedavi öncesi antiinflamatuar sistemik ilaçlar ve lazerler gibi ek yöntemler kullanılabilir. Bu tez çalışmasında, akut apikal periodontitisli alt azı dişlerinde ibuprofen ve düşük seviyeli lazer tedavisinin IASB'nin başarı oranı üzerindeki etkilerini bilmek ve değerlendirmek için yaşları 18-50 arasında değişen 76 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Bu çalışma prospektif, randomize, kontrollü ve in-vivo idi. Tüm hastalar aynı operatör tarafından tedavi edildi. Hastalar rastgele dört gruba ayrıldı (İbuprofen 600mg, düşük seviyeli lazer, plasebo ve kontrol). Gruplara göre preoperatif ağrı ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0,924). İbuprofen 600 mg grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı farklık göstermektedir. Plasebo grubu ile düşük seviyeli lazer tedavisi grubu arasında anlamlı bir fark vardır. Low-level laser therapy grubu Placebo ve Kontrol grubu ile farklılık göstermektedir. kontrol grubu ile plasebo grubu arasında anlamlı bir fark yoktur. Plasebo grubu ile İbuprofen 600mg grubu arasında anlamlı bir fark yoktur. Düşük seviyeli lazer tedavisi grubu ile ibuprofen 600mg grubu arasında anlamlı bir fark yoktur. Sonuç olarak, LLLT, IANB anestezisinin başarısını artırmak için en etkili teknikti,ardından 600 mg ibuprofen ve sonra plasebo grubu, kontrol grubu en az etkili yöntemdir.
Özet (Çeviri)
SHOSHAA, Nasser. Evaluation of the effect of using preoperative ibuprofen versus low-level laser therapy on inferior alveolar nerve block in mandibular molars with acute apical periodontitis, Van Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Sciences, Department of Endodontic, PhD. Thesis, Van, 2023. Local anesthesia is the most popular technique of pain management during root canal treatment. However, in some cases, additional methods may also be used such as pre-treatment anti-inflammatory systemic medications and lasers. The study was carried out on 76 patients, aged 18-50 years to ascertain and assess the effects of using ibuprofen and low-level laser therapy on the success rate of IANB in cases of lower molars with acute apical periodontitis. This study was prospective, randomized controlled and in-vivo. All patients were treated by the same operator. Patients were randomly divided into four groups (Ibuprofen 600mg, low-level laser, placebo, and control). There was no statistically significant difference between the median values of preoperative pain according to the groups (p=0.924). There was a significant difference between the ibuprofen 600 mg group and the control group. There was a significant difference between the placebo and low-level laser therapy groups. The low-level laser therapy group differed significantly from the placebo and control groups, while there was no significant difference between the control and placebo groups. There was no significant difference between the placebo and Ibuprofen 600mg groups nor between the low-level laser therapy and ibuprofen 600mg groups. In conclusion, LLLT and 600 mg ibuprofen were the most effective technique for improving the success of IANB anesthesia, followed by the placebo group, with the control group being the least effective method.