Diffüz büyük B hücreli lenfoma tanılı hastalarda ebstein barr virüs RNA yüzdesi ve prognoza etkisi
Ebstein barr virus RNA percentage and its effect on prognosis in patients with diffuse large B-cell lymphoma
- Tez No: 801045
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞENCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma, EBER, Prognoz, Diffuse Large B Cell Lymphoma, EBER, Prognosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma, Non-Hodgkin lenfomalarun büyük kısmını oluşturmaktadır. Ciddi morbidite ve mortalite sebebidir. Bizim amacımız ise kliniğimizde Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma tanısı ile takip edilen hastalarda, tanı almış oldukları patolojik numunelerde Ebstein Barr virüs varlığını immunhistokimyasal yöntem ile araştırarak bunun hastalığın prognozuna etkilerini değerlendirmektir. Bu çalışma 1 Haziran 2009 ile 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Hematoloji kliniğine başvuran Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma tanılı hastalarda retrospektif olarak yapılmıştır. Hastaların anamnez, fizik muayene, laboratuvar sonuçları, patoloji raporları, görüntüleme raporları, aldıkları tedaviler, takipleri ve sağ kalım süreleri değerlendirilmiştir. Çalışmaya 105 Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma tanılı hasta dahil edildi. Hastaların 58'i (%55.2) erkek cinsiyette olup tüm hastaların yaş ortalaması 56.89 yıl olarak bulundu. Hastaların 5'i (%4.8) Ebstein-Barr Virus Early RNA (EBER) pozitifti. EBER pozitif hastaların %55'i erkekti. Hastaların EBER pozitifliği ile tedavi sonu yanıtları ve sağ kalımları arasındaki ilişki ististiksel açıdan anlamlıydı. EBER negatif hastaların %71'inde tedavi sonrası tam yanıt alınmıştır. EBER pozitif hastaların sağ kalımları incelendiğinde EBER negatif olanlara göre genel sağ kalım (OS) ve progresyonsuz sağ kalım (PFS) süreleri daha kısaydı. Ancak EBER ile Uluslararası Prognostik İndeks (IPI), revize edilmiş IPI (R-IPI), National Comprehensive Cancer Network International Prognostic Index (NCCN-IPI), skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı. Diffüz Büyük B Hücreli Lenfomada prognozu belirlemede birçok faktör kullanılmaktadır. Çalışmamızda elde edilen veriler ışığında EBER pozitifliğinin prognostik belirteç olarak kullanılabileceği, hastaların sağ kalımı ve tedavi yanıtı açısından kötü prognoza neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Diffuse Large B-Cell Lymphoma accounts for the majority of Non-Hodgkin lymphomas. It is a cause of serious morbidity and mortality. Our aim is to evaluate the prognosis of the disease by investigating the presence of Ebstein Barr virus in the pathological samples they have been diagnosed with by immunohistochemical method in patients followed up with the diagnosis of Diffuse Large B-Cell Lymphoma in our clinic. This study was carried out retrospectively in patients diagnosed with Diffuse Large B Cell Lymphoma who applied to Sivas Cumhuriyet University Health Services Practice and Research Hospital Hematology clinic between June 1, 2009 and May 31, 2022. The anamnesis, physical examination, laboratory results, pathology reports, imaging reports, treatments, follow-up and survival times of the patients were evaluated. 105 patients diagnosed with Diffuse Large B Cell Lymphoma were included in the study. 58 (55.2%) of the patients were male and the mean age of all patients was 56.89 years. The relationship between the patients' EBER positivity and their end-of-treatment response and survival was statistically significant. Complete response was obtained in 71% of EBER-negative patients after treatment. When the survival of EBER-positive patients was examined, overall survival (OS) and progression-free survival (PFS) times were shorter than those of EBER-negative patients. However, no statistically significant correlation was found between EBER and International Prognostic Index (IPI), Revised IPI (R-IPI), National Comprehensive Cancer Network International Prognostic Index (NCCN-IPI) scores. Many factors are used to determine the prognosis in diffuse large B-cell lymphoma. In the light of the data obtained in our study, it has been seen that EBER positivity can be used as a prognostic marker and causes poor prognosis in terms of patient survival and treatment response.