The relationship between corporate sustainability performance and firm characteristics: Evidence from Borsa Istanbul Sustainability Index firms
Kurumsal sürdürülebilirlik performansı ile firma özellikleri arasındaki ilişki: Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi firmalarından kanıtlar
- Tez No: 802263
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL BANU DURUKAN SALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sürdürülebilirlik Performansı, Firma Özellikleri, Borsa İstanbul Endeksli Firmalarda Kurumsal Sürdürülebilirlik Performansı, Panel Veri Analizi, Corporate Sustainability Performance, Firm Characteristics, Corporate Sustainability Performance in Borsa Istanbul Index Firms, Panel Data Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sürdürülebilirlik ile ilgili araştırmalar son yıllarda önem kazanmıştır. Dolayısıyla, kurumsal sürdürülebilirlik performansı ile firma özellikleri arasındaki ilişkinin araştırılması da fazla öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı kurumsal sürdürülebilirlik performansı, çevresel kurumsal sürdürülebilirlik performansı ve sosyal kurumsal sürdürülebilirlik performansı ile firma özellikleri arasındaki ilişkiye dair Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksinde yer alan firmalardan ampirik kanıtlar sunmaktır. Örneklem, 2016 ve 2020 yılları arasında, 27 şirket ve 119 gözlemden oluşmaktadır. Bu çalışmanın modellerinde bağımlı değişken olarak kurumsal sürdürülebilirlik performansı, çevresel kurumsal sürdürülebilirlik performansı, ve sosyal kurumsal sürdürülebilirlik performansı, ve bağımsız değişkenler olarak firma özelliklerinden kaldıraç ölçütü olarak borcun toplam aktife oranını, finansal performans ölçütü olarak aktif karlılığı, özsermaye karlılığı, Tobin's q, büyüme olanakları ölçütü olarak piyasa değeri defter değeri oranı, ve firma büyüklüğü göstergeleri kullanılmıştır. Bu anlamda, bu çalışma kurumsal sürdürülebilirlik performansı, çevresel kurumsal sürdürülebilirlik performansı, ve sosyal kurumsal sürdürülebilirlik performansı ile firma özellikleri arasındaki ilişkiyi panel regresyon analizi ile incelemektedir. Ampirik bulgular finansal performansın kurumsal sürdürülebilirlik performansı ve çevresel kurumsal sürdürülebilirlik performansı ile negatif bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Finansal performans ve sosyal kurumsal sürdürülebilirlik performansı arasındaki ilişkiyi açıklamak için bu çalışmanın ampirik sonuçları yetersiz kanıt sunmaktadır. Ayrıca, borcun toplam aktife oranı ve çevresel kurumsal sürdürülebilirlik performansı arasında pozitif bir ilişki, borcun toplam aktife oranı ile sosyal kurumsal sürdürülebilirlik performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif bir ilişki bulunmuştur. Bu çalışmanın ampirik sonuçları borcun toplam aktife oranı ve kurumsal sürdürülebilirlik performansı arasındaki ilişkiyi açıklamak için yetersiz kanıt sunmaktadır. Ayrıca piyasa defter oranı ile kurumsal sürdürülebilirlik performansı, çevresel kurumsal sürdürülebilirlik performansı, sosyal kurumsal sürdürülebilirlik performansı arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Firma büyüklüğü ile kurumsal sürdürülebilirlik ve sosyal kurumsal sürdürülebilirk performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişkiye yönelik kanıtlar elde edilmiştir. Çevresel kurumsal sürdürülebilirlik performansı ve firma büyüklüğü arasındaki ilişki ile ilgili kanıtlar yetersizdir.
Özet (Çeviri)
Research on sustainability issues has gained importance in recent years. Consequently, investigating the relationship between corporate sustainability performance and firm characteristics deserves more attention. The main aim of this study is to examine the relationship between corporate sustainability performance and firm characteristics, as well as examining the relationship between environmental corporate sustainability performance and social corporate sustainability performance and firm characteristics by providingempirical evidence from Borsa Istanbul Sustainability Index firms. The sample consists of 27 corporations and 119 firm-year observations for the period from 2016 to 2020. The models of this study utilize corporate sustainability performance, environmental corporate sustainability performance, and social corporate sustainability performance as independent variables, and firm characteristics as leverage measured by debt to total assets ratio, financial performance measured by return on assets, return on equity, or Tobin's q, growth opportunities measured by market-to-book ratio, and firm size indicators as independent variables. In this sense, this study examines the relationship between corporate sustainability performance, environmental corporate sustainability performance, social corporate sustainability performance, and firm characteristics using panel regression analysis. Empirical results of this study exhibit that financial performance has a negative relationship with corporate sustainability performance and environmental corporate sustainability performance. However, the empirical results on the relationship between financial performance and social corporate sustainability performance provide inconclusive evidence. Further, debt to total assets ratio and environmental corporate sustainability performance have a positive relationship, debt to total assets ratio and social corporate sustainability performance have a statistically significant negative relationship, and empirical results provide inconclusive evidence for the relationship between debt to total assets ratio and corporate sustainability performance. Empirical results demonstrate that the market-to-book ratio and corporate sustainability performance, environmental corporate sustainability performance, and social corporate sustainability performance has a positive relationship. Moreover, firm size with corporate sustainability performance and social corporate sustainability performance has a statistically significant positive relationship. However, the evidence on the environmental corporate sustainability performance and firm size relationship was inconclusive.