Robotik metal koruyucu gaz kaynak (MSG) hattı entegrasyonu ön hazırlık sürecinde teorik ve deneysel teknik analizlerin yapılması
Theoretical and experimental technical analysis in robotic metal protective gas welding (MSG) line integration preparation process
  1. Tez No: 802573
  2. Yazar: NİLAY MERMER ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robot, Kaynak, Analiz, Simufact Welding, Ansys, Hata Türü ve Etkileri Analizi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde kaynaklı imalat proseslerinde robotlar aktif olarak kullanılmaktadır. Robotik kaynak hatlarının entegrasyonu sırasında kaynak ile ilgili ön görülemeyen teknik hatalar istenilen kalitede ürün çıkartılamamasına, beklenen üretim sürelerinin aşılmasıyla, amortisman sürecinin uzamasına sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı robotik Metal Koruyucu Gaz Kaynak (MSG) hattı entegrasyonunda yapılan teorik ön hazırlıkların ne kadar fayda sağladığını göstermek ve entegrasyon sürecinde karşılaşılacak hataları minimuma indirmektir. Çalışmanın ilk bölümünde Robotik Kaynak Sistemleri incelenmiştir. Ardından koruyucu gaz kaynağı incelenmiş, parametre çalışmaları, makine seçim kriterleri ve kullanılacak yardımcı ekipmanların nasıl seçildiği hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde entegrasyon esnasında sistemde çıkabilecek hataların saptanması için bir risk analiz yöntemi olan hata modu ve etki analizi (FMEA) yöntemi kullanılmıştır. Hataların ön hazırlık sürecinde saptanması için hata modu ve etki analizi (FMEA) yapılmıştır. Sonraki bölümde üretilecek olan malzeme üzerinde Robot kolunun erişebileceği noktalar, bir 3D modelleme programı olan Siemens NX kullanılarak tespit edilmiştir. Uygulanabilir bir kaynak haritası belirlenirken bu verilerden de faydalanılmıştır. Kullanılan tüm parametreler onaylı bir PQR'a bağlı olan WPS'lerle belirlenmiştir. Kaynak haritası üzerinde WPS numaraları da bulunmaktadır. Simufact Welding programı kullanılarak kaynak dikişlerinin içyapıları, statik ve dinamik dayanımları, çatlama eğilimleri, malzemede oluşabilecek şekil değişiklikleri analiz edilmiştir. Son olarak yapılan deneysel analizler ile teorik sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda yapılacak olan robotik sistem entegrasyonlarının aşamaları belirlenmiş, hangi değişkenlere dikkat edilmesi gerektiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, robots are actively used in welded manufacturing processes. During the integration of robotic welding lines, unforeseen technical errors related to welding cause the product not to be of the desired quality and the prolongation of the depreciation process by exceeding the expected production times. The aim of this study is to show how the theoretical preparations made in robotic Metal Shielding Gas Welding (MSG) line integration is beneficial and minimizes the errors that will be encountered during the integration process. In the first part of the study, Robotic Welding Systems were examined. Then, the shielding gas source was examined, and detailed information was given about parameter studies, machine selection criteria, and how to choose the auxiliary equipment to be used. In the second part of the study, failure mode and effect analysis, which is a risk analysis method (FMEA), was performed to detect the errors that may occur in the system during integration. Failure mode and effect analysis (FMEA) was performed to detect errors during the preliminary preparation process. In the next section, the points that the robot arm can reach on the material to be produced were determined using Siemens NX, a 3D modeling program. These data were also used while determining a viable resource map. All parameters used were determined by WPSs connected to an approved PQR. There are also WPS numbers on the resource map. By using the The Simufact Welding program, the internal structures of the weld seams, their static and dynamic strengths, cracking tendencies, and shape changes that may occur in the material were analyzed. Finally, the experimental analyzes and the theoretical results were compared. As a result of this study, the stages of robotic system integrations to be made were determined, and which variables should be considered were examined.