Chia tohumundan (Salvia hispanica L.) lipaz enziminin saflaştırılması ve karakterizasyonu
Purification and characterization of lipase enzyme from chia seed (Salvia hispanica L.)
  1. Tez No: 802688
  2. Yazar: FATMA GÖVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Chia tohumu, Karakterizasyon, Lipaz, Saflaştırma, Chia seed, Characterization, Lipase, Purification
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Lipaz enzimleri trigliseritleri hidroliz ederler. Bu çalışmada chia tohumundan (Salvia hispanica L.) lipaz enzimin saflaştırılmış ve karakterizasyonunun incelenmesi amaçlanmıştır. Chia tohumdan lipaz enzimini saflaştırmak için öncelikle yağsızlaştırma işlemi ardından amonyum sülfat çöktürmesi ve jel filtrasyon kromatografisi metotları kullanılmıştır. Bu çalışmaların sonunda chia tohumu lipazının spesifik aktivitesi 672,1 EU/mg protein bulunmuştur. Chia tohumu lipazı, 25,5 kat saflaştırılmıştır. Saflaştırılan chia tohumu lipazının optimum sıcaklığı 60 ºC, optimum pH 13,2, stabil pH 13,2 ve stabil sıcaklık 60 °C olarak ölçülmüştür. Chia tohumu lipazı, 60 ºC de pH 13,2'de 5 gün boyunca bekletilmiş ve her gün aktiviteleri ölçülerek depo kararlılığına bakılmıştır. Beş gün boyunca ölçümlerin sonucunda enzim aktivitesinde % 62,5 azalma gözlenmiştir. Chia lipazında Km ve Vmax değeri subsrat triolein kullanılarak hesaplanmıştır. Km değeri yaklaşık 11,097 mM, Vmax değeri 582,14 U/dk.mg enzimdir.
Özet (Çeviri)
Lipase enzymes hydrolyze triglycerides. The aim of this study was to purify and characterize lipase enzyme from chia seed (Salvia hispanica L.). In order to purify the lipase enzyme from chia seeds, firstly skimming followed by ammonium sulfate precipitation and gel filtration chromatography methods were used. At the end of these studies, the specific activity of chia seed lipase was found to be 672.1 EU/mg protein. Chia seed lipase was purified 25.5-fold. The optimum temperature of the purified chia seed lipase was measured as 60 ºC, optimum pH 13.2, stable pH 13.2 and stable temperature 60 °C. Chia seed lipase was kept at 60 ºC and pH 13.2 for 5 days and its storage stability was checked by measuring its activity every day. As a result of the measurements for five days, 62.5% decrease in enzyme activity was observed. Km and Vmax values of chia lipase were calculated using the substrate triolein. Km value is approximately 11.097 mM and Vmax value is 582.14 U/min.mg of enzyme.