Sürdürülebilirlik temelinde yeşil kalkınma perspektifi: Avrupa ve Türkiye örnekleri üzerinden karşılaştırmalı inceleme
Green development perspective on the basis of sustainability: Comparative analysis on the cases of Europe and Turkey
- Tez No: 803877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMOKAAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeşil Kalkınma, Yeşil Ekonomi, Çevre Yönetişimi, 2053 Türkiye Vizyonu, Sustainability, Green Development, Green Economy, Environmental Governance, 2053 Turkey Vision
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Sürdürülebilirlik amacında bir araç olan yeşil ekonomi son yıllarda popülaritesini giderek artırmaktadır. Özellikle Türkiye'nin hazırlamış olduğu“2053 Türkiye Vizyonu”yeşil ekonomiye geçiş için bir plan niteliğindedir. Bu çalışmada daha başlangıç seviyesinde olan bu geçiş sürecini daha iyi anlamak için öncelikle; literatüre son elli ve daha da yakın yıllarda giren yeşil iş, yeşil ekonomi, yeşil kalkınma vb. kavramların çerçevesi çizilmiştir. Ardından önce küresel sonra yerel açıdan yeşil kalkınmanın evreleri; uluslararası çevre yönetişimi ve yerel yönetimlerde gerçekleştirilen yeşil projeler eşliğinde değerlendirilmiştir. Küresel ve yerel açıdan değerlendirilen kıstaslar Türkiye üzerinden analiz edilerek durum değerlendirilmesi yapılmış, duruma özel politika önerilerinde bulunulmuştur. Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi kavramlarını anlamak, uluslararası düzeyde çevre yönetimi ve iş birliği mekanizmalarını incelemek, ardından Avrupa şehirlerinde yeşil uygulamaları Türkiye üzerinden karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Çalışmanın yöntemi, literatür taraması, politika analizi ve istatistiksel verilerin değerlendirilmesi gibi çeşitli araştırma tekniklerini içermektedir. Çalışmanın sonucu; merkezi hükümetin yeterli teşviki, uygun zemin açması ve serbest alan bırakması ile yerel yönetimlerin kendi yeşil uygulamalarında başarılı olabileceğine ulaşılmıştır. Bu sava, literatürce ortak fikirle sınırlandırılmış altı sektör ile sektörler eksenindeki uygulamaların yerel kalkınmaya katkıları incelerek varılmıştır. Yeşil kalkınmanın yerelde başlayabileceği önce yerel sonra bölgesel ve son olarak küresel kalkınmanın çevresel sürdürülebilirlik ekseninde gerçekleşebileceği ortaya çıkarılmıştır. Sonuç olarak, yeşil kalkınma ve yeşil ekonominin, çevresel sürdürülebilirlik ve gelecek nesillerin yaşanabilir bir dünya hakkını güvence altına almak için önemli bir adım olduğu, Türkiye'nin bu açıdan dünyada öncü olabileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The green economy, a tool for sustainability, has been growing in popularity in recent years. In particular, Turkey's“2053 Vision for Turkey”is a plan for transition to a green economy. In this study, in order to better understand this transition process, which is still in its infancy, the concepts such as green business, green economy, green development, etc., which have entered the literature in the last fifty years and even more recently, have been framed. Then, the stages of green development, first globally and then locally, are evaluated in the light of international environmental governance and green projects implemented in local governments. The criteria evaluated globally and locally are analyzed in terms of Turkey, and a situation assessment is made, and specific policy recommendations are made. The aim of this study is to understand the concepts of sustainable development and green economy, to examine environmental governance and cooperation mechanisms at the international level, and then to analyze green practices in European cities comparatively through Turkey. The methodology of the study includes various research techniques such as literature review, policy analysis and evaluation of statistical data. The conclusion of the study is that local governments can be successful in their own green practices with adequate incentives, enabling and free space from the central government. This assertion has been reached by examining the contributions of six sectors, which are limited by the literature with a common idea, and the contributions of the practices in the axis of the sectors to local development. It has been revealed that green development can start locally, first locally, then regionally and finally globally on the axis of environmental sustainability. As a result, it is emphasized that green development and green economy is an important step towards environmental sustainability and securing the right of future generations to a livable world, and that Turkey can be a pioneer in the world in this respect.