İdari yargı kararlarının uygulanmaması sorunu ve çözüm önerileri
The problem of non-implementation of administrative judicial decisions and suggestions for solutions
  1. Tez No: 804928
  2. Yazar: GÖKHAN KARAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR HASOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yargı kararlarının uygulanmaması, idarenin sorumluluğu, yargısal emir, zorlayıcı para cezası, Non-implementation of judicial decisions, the responsibility of the administration, judicial order, coercive fine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Demokratik hukuk devletinin temel gereklerinden birisi idarenin yargısal denetime tabi olmasıdır. İdarenin yargısal denetiminin tam olarak varlığından söz edebilmek için de idari yargı kararlarının gereklerinin tam ve zamanında yerine getirilmesi gerekmektedir. Hukuka saygılı bir idare, idari yargı kararlarını gecikmeksizin uygulamalıdır. Ancak ne yazık ki ülkemizde idari yargı kararlarının uygulanması noktasında sorunlar yaşandığı görülmektedir. Çalışmamız, ülkemizde her daim güncelliğini koruyan idari yargı kararlarının uygulanmaması sorunundan yola çıkarak hazırlanmıştır. İdari yargı kararlarının uygulanmaması durumunda idarenin ve kamu görevlisinin sorumlulukları ele alınmış, mevcut önlemlerin sorunun çözümündeki yetersizliğine değinilerek, farklı ülkelerde uygulanan yöntemlerin ülkemizde uygulanabilirliği üzerinde durulmuştur. İdari yargı kararlarının uygulanmaması durumuna yönelik ne gibi önlemler geliştirilebileceği ve idari yargı kararlarının etkinliğinin artırılması için neler yapılabileceği çalışmamızın temel amacıdır.
Özet (Çeviri)
One of the basic requirements of a democratic state of law is that the administration is subject to judicial review. In order to fully talk about the existence of judicial review of the administration, the requirements of administrative judicial decisions must be fulfilled fully and in a timely manner. A law-abiding administration should implement the administrative judgments without delay. However, unfortunately, it is seen that there are problems in the implementation of administrative judicial decisions in our country. Our study has been prepared based on the problem of non-implementation of administrative judicial decisions, which are always up to date in our country. In case of non-implementation of administrative judicial decisions; the responsibilities of the administration and public officials were discussed, the inadequacy of the existing measures in solving the problem was mentioned and the applicability of the methods applied in different countries in our country was emphasized. The main purpose of our study is what kind of measures can be developed for the non-implementation of administrative judicial decisions and what can be done to increase the effectiveness of administrative judicial decisions.