Akut iskemik stroke tanısında iskemik modifiye albümin'in erken tanısal değerliliğini araştırmak
Researching the early diagnostic value of ichemic modified albumin in the diagnosis of acute ischemic stroke
  1. Tez No: 806175
  2. Yazar: ELİF YENİAY TOPKAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERCAN BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Nöroloji, Emergency Medicine, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Acute ischemic stroke, ischemic modified albumin, cerebrovascular disease
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışmamızda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi acil servise başvuran yeni başlangıçlı, akut iskemik inme tanısında nörogörüntüleme yapılamayan merkezlerde tanı koymaya yardımcı olabilecek bir biyobelirteç bulmaktır. Bu biyobelirteç grubunda iskemik modifiye albümin düzeyinin erken tanısal değerliliğinin araştırdık. Yöntem: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran 28 akut iskemik inme tanısı almış hasta ile dışlama kriterlerini karşılayan 28 kontrol grubundan alınan kan serumundan ELİSA yöntemi ile iskemik modifiye albümin molekülü çalışıldı. Akut iskemik inme tanısı alan hastaların başvuru (0. Saat) ve 1. Saat kanları alınarak İMA düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Hastaların 0.saat (14167±5793) İMA değerlerini kontrol grubu (12593±5037) İMA değerleri ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Hastanın 1.saat (14459±7056) İMA değerlerine bakıldığında kontrol grubu İMA değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Hastaların NIHSS skoru (ortalama:4,29±4,822, minimum:0, maksimum:21) ile İMA 0. Saat ve 1. Saat değerlerini karşılaştırdığımızda ise yine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yine çalışmamızda Oxford İnme Sınıflaması ile 0. Saat ve 1. Saat İMA değerleri karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamızda akut iskemik inme hasta grubunun ortalama İMA değerleri ile kontrol grubunun ortalama İMA değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bu bulgular sonucunda akut iskemik inmeden şüphelenilen hastalarda serum İMA değerlerinin, tanısal parametre olarak kullanması açısından çok merkezli ve geniş hasta grupları olan çalışmaların ortaya konması daha yönlendirici olacaktır. Anahtar Sözcük: Akut iskemik inme, iskemik modifiye albümin, serebrovasküler hastalık
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to find a biomarker that can help diagnose new-onset acute ischemic stroke, which applied to the emergency department of Tekirdağ Namık Kemal University Hospital in centers where neuroimaging cannot be performed. We investigated the early diagnostic value of ischemic modified albumin level in this biomarker group. Method: The ischemic modified albumin molecule was studied by ELISA method from the blood serum of 28 patients with acute ischemic stroke who applied to Tekirdağ Namık Kemal University Hospital Emergency Service and 28 control groups who met the exclusion criteria. İMA levels were studied by taking blood samples from patients diagnosed with acute ischemic stroke at admission (0.hour) and 1st hour. Results: When the 0 hour (14167±5793) IMA values of the patients were compared with the control group (12593±5037) IMA values, no statistically significant difference was found. When the 1st hour (14459±7056) IMA values of the patient were examined, no statistically significant difference was found compared to the control group IMA values. When we compared the patients' NIHSS scores (mean: 4.29±4.822, minimum:0, maximum:21) and IMA 0th Hour and 1st Hour values, no statistically significant difference was found again. Again in our study, no statistically significant difference was found when the Oxford Stroke Classification and 0th Hour and 1st Hour IMA values were compared. Conclusion: In our study, no statistically significant difference was found between the mean IMA values of the acute ischemic stroke patient group and the mean IMA values of the control group. As a result of these findings, it will be more directive to reveal multicenter studies with large patient groups in terms of using serum IMA values as a diagnostic parameter in patients with suspected acute ischemic stroke.