The description of pre-service EFL teachers' language assessment literacy development process
Hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin dilde ölçme-değerlendirme okuryazarlığı geliştirme sürecinin betimlenmesi
- Tez No: 859273
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA YANGIN EKŞİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Language assessment literacy, knowledge, skills, principles, teacher education
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 373
Özet
Bu araştırma, İngilizce öğretmeni adaylarının dilde ölçme-değerlendirme okuryazarlığı (DÖDO) konusundaki gelişim süreçlerini betimlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, çoklu vaka çalışması yürütülmüştür. Katılımcılar, Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde dört farklı sınıf düzeyinde öğrenim gören yirmi öğretmen adayından oluşmaktadır. Bunlardan dört tane birinci sınıf ve beş tane ikinci sınıf öğrencisi birinci vakayı oluşturmuştur. Öte yandan, ikinci vaka altı tane üçüncü sınıf İngilizce öğretmeni adayından oluşurken, üçüncü vaka ise beş tane son sınıf İngilizce öğretmeni adayını içermektedir. Bu katılımcılardan, DÖDO'nun üç ana bileşeni olan bilgi, ilkeler ve becerilere ilişkin nitel veriler toplanmıştır. Veri toplama araçları, görüş günlükleri, üç tur yarı yapılandırılmış birebir ve odak grup görüşmeleri, yabancı dil değerlendirme senaryoları, ders gözlemleri ve izlenceler, ders planları ve ödevler gibi dokümanlardan oluşmuştur. Tüm veriler araştırmacı tarafından nitel içerik analizine tabi tutulmuştur. Ayrıca, kodlayıcılar arası güvenirliği sağlamak için başka bir kodlayıcı da verilerin rastgele seçilen belirli bir kısmını analiz etmiştir. DÖDO'nun bilgi bileşenine ilişkin bulgular, daha önce değerlendirme konusunda herhangi bir eğitim almamış olan Vaka 1'deki katılımcıların temel terimler ve değerlendirme türlerine ilişkin bazı önemli kavram yanılgılarına sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Ancak bu bulgu, Eğitimde Ölçme Değerlendirme ve İngilizce Öğretiminde Ölçme Değerlendirme derslerinden birini veya her ikisini almışviii olmalarına rağmen Vaka 2 ve Vaka 3'teki katılımcılar için de çoğunlukla geçerlidir. DÖDO'nun beceri bileşeniyle ilgili bulgular ise, öğretmen adaylarının çocuk yaşta İngilizce öğrenen öğrencilerin alıcı becerilerini değerlendirmede zorluklar yaşadığını göstermektedir. Bunun aksine, öğretmen adayları hem çocuk hem de ergen yaştaki İngilizce öğrenenlerin üretken becerilerini değerlendirmede yüksek düzeyde okuryazarlığa sahiptirler. İlkeler bileşenine ilişkin olarak İngilizce öğretmeni adaylarının etik bir değerlendirme sürecinin özelliklerinin farkında oldukları bulunmuştur. Ayrıca, dilde ölçme-değerlendirme sürecinde etiği sağlama konusundaki okuryazarlıkları bazı zayıf ve güçlü yönler içermektedir. Bu bulgular ışığında, Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğretmen adaylarının, öğretmen yetiştirme programının hedeflediği şekilde DÖDO'larını bazı hususlar bakımından yeterince geliştiremedikleri söylenebilir. Özellikle, dilde ölçme-değerlendirmenin teorik yönleri ve çocuk yaşta İngilizce öğrenen öğrencilerin dil becerilerine ve bileşenlerine ilişkin yeterlilik ve performanslarının nasıl değerlendirileceği konusunda okuryazarlıklarını geliştirmeleri gerekmektedir. Anahtar Kelimeler : Dilde ölçme-değerlendirme okuryazarlığı, bilgi, beceriler, prensipler, öğretmen eğitimi
Özet (Çeviri)
This research aims to describe the pre-service English teachers' development process in language assessment literacy (LAL). To this end, the present multiple-case study was conducted. The participants were twenty teacher trainees studying at four grade levels of the Gazi University ELT department. Of these, four freshmen and five sophomores constituted the first case. On the other hand, the second case consisted of six third-year teacher candidates, while the third one involved five senior pre-service English teachers. From these participants, qualitative data were collected regarding the three main components of LAL: knowledge, principles, and skills. The data collection tools were opinion journals, three rounds of semi-structured one-to-one and focus group interviews, scenarios for foreign language assessment, lesson observations, and documents like syllabuses, lesson plans, and assignments. All the data were content analyzed by the researcher iteratively. Moreover, another coder also analyzed a randomly selected sample of the data in order to ensure intercoder reliability. The findings related to the knowledge component of LAL reveal that the participants in Case 1, who do not have any previous training in assessment, have some significant misconceptions regarding the key terms and types of assessment. However, the participants in Cases 2 and 3 also do not have sufficient knowledge of basic concepts despite the fact that they took one or both the Measurement and Evaluation in Education and Measurement and Evaluation in English Language Teaching courses. Regarding the skills component of LAL, the findings indicate that the teacher candidates have challenges inx assessing the receptive skills of young language learners. In contrast, they have a high literacy level in assessing the productive skills of young and adolescent English learners. As for the principles component, the present study found that pre-service English teachers are aware of the features of an ethical assessment process. Furthermore, their literacy in ensuring ethics in the language assessment includes weaknesses and strengths. Considering these findings, the teacher trainees studying at the ELT department of Gazi University need to improve their LAL more as the teacher training program aims. In particular, they need to develop their literacy regarding the theoretical aspects of language assessment and how to assess the young language learners' competence and performance in language skills and components.