Üniversite öğrencilerinin pandemi dönemindeki online alışveriş davranışının incelenmesi: Adıyaman örneği
Examining the online shopping behavior of university students during the pandemic period: The case of Adıyaman
  1. Tez No: 806755
  2. Yazar: FIRAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA ŞENKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketim kültürü, Online alışveriş, Covid-19 Pandemi, Consumption, consumer culture, Online shopping, Covid-19 Pandemic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüz dünyasında insanların ürün, hizmet ve markalara yönelik çok geniş alternatiflerle karşılaşması tüketimi hayatımızda ihtiyacın ötesinde bir noktaya taşımaktadır. Alışveriş davranışının artış hızı dijitalleşme ile ivme kazanmış, internetin hayatımıza girmesi birçok yönden olduğu gibi alışveriş alışkanlığımız üzerinde de etkin olmuştur. Online alışverişin kazanımları doğrultusunda benimsenmesi Covid-19 pandemi dönemi ile farklı bir sürecin içerisinde etkinliğini artırmıştır. Üniversite öğrencilerinin pandemi dönemindeki online alışveriş davranışının incelenmesi amaçlanan araştırmada, tüketim alışkanlıklarının internet ile değişimiyle, gençlerin yeni medya ortamlarını kullanımının daha yüksek olduğu düşünülerek online alışveriş alışkanlığına sahip olup olmadıkları, bu alışveriş davranışının pandemi dönemi ile şekillenip şekillenmediği araştırılmıştır. 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı Adıyaman Üniversitesinde okuyan 420 öğrencinin katılım gösterdiği araştırmada öğrenciler ile anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Nicel yöntemlere dayalı yapılan araştırmada verilerin analizinde betimleyici istatistiklerden frekans ve yüzde dağılımları, değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla da Ki-kare bağımsızlık testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların büyük çoğunluğunun online alışveriş yaptıkları ve online alışverişi güvenli buldukları görülmüştür. Bulgulara dayalı olarak gençlerin pandemi döneminden önce de yüksek oranda online alışveriş gerçekleştirdikleri, pandemi döneminde alışveriş sıklıklarının çok değişmediği, pandemi olmasaydı da yine büyük çoğunluğunun online alışveriş yapacakları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In today's world, people's encounter with a wide range of alternatives for products, services and brands carries consumption to a point beyond necessity in our lives. The rate of increase in shopping behavior has gained momentum with digitalization, and the introduction of the internet into our lives has been effective on our shopping habits as well as in many ways. The adoption of online shopping in line with its gains has increased its effectiveness in a different process with the Covid-19 pandemic period. In the study, which aimed to examine the online shopping behavior of university students' during the pandemic period, it was investigated whether the young people had online shopping habits with the change of their consumption habits with the internet, the use of new media environments was higher, and whether this shopping behavior was shaped by the pandemic period. In the study, in which 420 students studying at Adıyaman University in the 2022-2023 academic year participated, a questionnaire was applied to the students. In the study, which was based on quantitative methods, the chi-square independence test was used to analyze the frequency and percentage distributions of descriptive statistics and the relationships between the variables in the analysis of the data. According to the research findings, it was seen that majority of the participants shopped online and found online shopping safe. Based on the findings, it has been seen that young people shopped online at a high rate before the pandemic period, the shopping frequency did not change much during the pandemic period, and even if there was no pandemic, the majority of them would still shop online.