Einsatz der redewendungen im handlungsorientierten DAF-unterricht: Eine analyse aus der sicht des symbolischen interaktionismus
Deyimlerin eylemsel yönelimli Almanca dersine uyarlanması: Sembolik etkileşimcilik bağlamında bir araştırma / Use of idioms in action-oriented German lessons: An analysis from the perspective of symbolic interaction
- Tez No: 807333
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL KARASU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Almanca öğretimi, Deyimler, Ortak başvuru metni, Sembolik etkileşimcilik, German as a foreign language, Idioms, the Common european framework of reference, Symbolic interactionism. Ziel dieser Arbeit
- Yıl: 2023
- Dil: Almanca
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Mead'in sembolik etkileşimciliğinden ve Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi'nin dilsel kazanımlarından yola çıkan ve karma yöntem desenine dayanan bu çalışmanın amacı Almanca Öğretmenliği bölümündeki B düzeyi dil derslerine entegre edilebilecek deyimleri tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda uzman görüşleri alınarak Almanca deyimlerin tematik listesine ulaşılmıştır. Her bir kategorinin öğretiminden önce, katılımcıların ön bilgilerini belirlemek için ön testler uygulanmıştır. Ön testlerin uygulanmasından sonra, derlenen deyimlerin B düzeyi Almanca dersinde öğretilmesinde Storyboardthat aracı kullanılmıştır. Her dersten sonra katılımcılardan Storyboardthat ile kendi yaratıcı sahnelerini oluşturmaları ve deyimlerin öğrenilme sürecine ilişkin deneyimlerini not ettikleri bir günlük tutmaları istenmiştir. Her dersten sonra aynı ön testler son test olarak uygulanmış ve sonuçları karşılaştırılmıştır. Toplanan tüm veriler maxqda ve tap.exe ile analiz edilerek ve ortalama değerler birbirleriyle karşılaştırılarak deyimlerin öğretim sürecindeki etkililiği ve Almanca öğretim sürecindeki katkısı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work, which is based on Mead's symbolic interactionism and the can-do criteria of the Common European Framework of Reference and is based on a mixed-methods design, is to identify idioms that can be integrated into language teaching at level B in German as a teaching profession. To this end, a thematic list of German idioms was compiled based on expert interviews. Before teaching each category, pre-tests were conducted to determine the participants' prior knowledge. After the pre-tests, the tool Storyboardthat was used to teach the compiled idioms in German lessons at level B. After each lesson, the participants were asked to complete the pre-test. After each lesson, the participants were asked to create their own creative scenes using Storyboardthat and to keep a diary in which they recorded their experience of learning the phrases. Then the same pre-tests were administered as a post-test and the results were compared. All the data collected was analysed using maxqda and tap.exe and the mean values were compared to determine the effectiveness of the idioms in the teaching process and their contribution to the teaching of German.