Investigation of Covid-19 infection course and blood group relationship
Covıd-19 enfeksiyon seyri ve kan grubu ilişkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 807732
  2. Yazar: NAZAN ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, ABO kan grupları, mortalite, servis, yoğun bakım, COVID-19, ABO blood groups, mortality, service, intensive care
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: SARS-CoV-2 virüsüne bağlı oluşan COVID-19, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkışından bu yana tüm dünyayı etkisi altına almış ve yaklaşık 650 milyon kişiyi enfekte edip, yaklaşık 6,5 milyon kişinin de ölmesine neden olmuştur. Enfekte ettiği hücre yüzeyinde bulunan spesifik reseptörlere bağlanıp hücre içerisine girerek replikasyona uğrayan virüsün; kan gruplarının antijenik yapısı ile olan ilişkisine dair veriler bulunmaktadır. Çalışmamız PCR testi yapılarak COVID-19 hastalığı değerlendirmesi yapılan bireylerin hastalık seyri ve mortalite riski açısından incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi COVID birimlerine başvuran bireylerin PCR sonuçları, kan grupları, hastaneye yatış ve mortal seyretme durumları, yaş ve cinsiyet özellikleri HBYS üzerinden geriye dönük incelemeler yapılarak kayıt altına alınmıştır. Hastaların sonuçları ile kan grubu arasındaki ilişki istatistiksel analizler yapılarak araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil olan 15.170 hastanın 8-107 yaşları arasında bulunduğu ve erkeklerin yaş ortalamasının 59,1, kadınların yaş ortalamasının 62,4 olduğu görülmüştür. COVID-19 PCR testi pozitif gelen hastalar içerisinde A kan grubuna sahip olan bireyler %45,2, O kan grubu % 29,3, B kan grubu %17,2, AB kan grubu %8,4 olarak bulunmuştur. Çalışmadaki hastalarda PCR pozitifliği en fazla olan (%39,8), serviste en fazla yatan (%40,3), yoğun bakıma en çok alınan (%39,1) kan grubu A Rh(+) olmuştur. PCR pozitifliği üzerinde kan gruplarının etkisinin araştırıldığı çalışmada O Rh(-) hasta gruplarında A Rh(+) hasta gruplarına göre 1,349 kat fazla pozitiflik olduğu saptanmıştır. Hem servis (%52,4) hem de yoğun bakım (%71,7) yatışlarının ve mortalitenin en fazla olduğu yaş grubunun 65 yaş üstü olduğu belirlenmiştir. Servis hastalarında AB Rh (+) kan grubuna sahip bireylerin A Rh(+) kan grubuna sahip bireylere göre 1,349 kat daha mortal seyrettiği tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda A kan grubuna sahip olan bireylerin hastalığa yakalanma, servis ve yoğun bakım yatışlarının diğer kan gruplarına oranla daha yüksek olduğunu dolayısıyla hastalık seyri üzerinde etkili olabileceğini ancak mortalite açısından risk teşkil etmediğini tespit ettik. Çalışmamızda O Rh(-) kan grubuna sahip bireylerin PCR pozitiflik riskinin yüksek olabileceği ve 65 yaş üstü hasta grubunun hastalığa yakalanma, servis ve yoğun bakımda yatış açısından en yüksek riske sahip gruplar olduğu bulunmuştur. Daha geniş hasta grupları ile yapılan çalışmalar sonuçların değerlendirilmesinde yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: COVID-2, which is caused by the SARS-CoV-19 virus, has affected the whole world since its appearance in Wuhan, China, and has infected about 650 million people and caused about 6.5 million people to die. There are data on the relationship of the virus, which binds to specific receptors located on the cell surface it infects and undergoes replication by entering the cell, with the antigenic structure of blood groups. Our study was planned in order to examine the individuals who were evaluated for COVID-19 disease by PCR testing in terms of disease course and mortality risk. Materials and Metods: PCR results, blood groups, hospitalization and mortality status, age and gender characteristics of individuals admitted to the COVID units of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital were recorded by retrospective examinations through HBYS. The relationship between the results of the patients and the blood group was investigated by performing statistical analyzes. Results: It was found that 15,170 patients included in the study were between the ages of 8 and 107, and the average age of men was 59.1 Dec and the average age of women was 62.4. Among the patients who received positive COVID-19 PCR test, individuals with blood group A were found to be 45.2%, blood group O was found to be 29.3%, blood group B was found to be 17.2%, blood group AB was found to be 8.4%. Blood group A Rh(+) was the most positive PCR in the patients in the study (39.8%), the most hospitalized in the ward (40.3%), the most taken to intensive care (39.1%). In the study in which the effect of blood groups on PCR positivity was investigated, it was found that there was 1,349 times more positivity in O Rh(-) patient groups than in A Rh(+) patient groups. It was determined that the age group with the highest number of both service (52.4%) and intensive care (71.7%) admissions and mortality was over 65 years of age. It has been found that individuals with AB Rh (+) blood group have 1,349 times more mortality in service patients than individuals with A Rh(+) blood group. Conclusion: As a result of the study, we found that individuals with blood group A have a higher incidence of the disease, service and intensive care admissions compared to other blood groups, so they may have an effect on the course of the disease, but do not pose a risk in terms of mortality. In our study, it was found that individuals with O Rh(-) blood group may have a high risk of PCR positivity, and the group of patients over the age of 65 are the groups with the highest risk of developing the disease, hospitalization in the service and intensive care. Studies conducted with wider patient groups will be a guide in evaluating the results.