Acil servis hemşirelerinin yaşadıkları sorunların incelenmesi: Nitel bir çalışma
Examination of the problems experienced by emergency service nurse: A qualitative study
- Tez No: 807864
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis Hemşiresi, Hasta, Sorunlar, Emergency Nurse, Patient, Problems
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Acil servislerde yapılan hemşirelik uygulamaları ile diğer klinik alanlarındaki hemşirelik uygulamaları benzerlik göstermekle birlikte tedavi ve bakım girişimlerini etkileyen; zamanın sınırlı olması, hastaların durumlarının acil olması, kazalar ve doğal afete bağlı travmatik yaralanmalar, yeterli bilgi alınamaması, etkili triyajın yapılmaması, uygunsuz ve gereksiz sevklerin yapılması, acil servisteki olanaklar, hasta yakınları, yöneticiler ve diğer sağlık çalışanlarının gözü önünde çalışma zorunluluğun olması gibi çok sayıda bağımlı unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar hemşirelerin görev ve uygulamalarını karmaşık hale getirdiği gibi birçok sorunla da karşı karşıya getirmektedir. Araştırma acil servislerde çalışan hemşirelerinin yaşadıkları sorunları incelemek amacıyla niteliksel (olgu bilim) tipte planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Kasım 2021 – Şubat 2022 tarihleri arasında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Tire Devlet Hastanesi acil servisinde çalışan hemşireler (N=22) oluşturdu. Örneklemini ise; gönüllük esasına dayanarak, araştırmaya katılmayı kabul eden 20 hemşire oluşturdu. Araştırmada veri toplama aracı olarak acil servis hemşirelerinin özelliklerini içeren Demografik Veri Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanıldı. Araştırma verileri, ses kayıt cihazı kullanılarak toplandı ve transkripsiyon yöntemi ile Word of Windows dosyasına aktarıldı. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak değerlendirildi. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması %35,55 olduğu, %95'nin kadın, %55'inin evli, %60'ının lisans mezunu olduğu, acil serviste çalışma sürelerinin ortalama 8,41 yıl olduğu ve %80'inin 24 saatlik vardiya sistemi ile çalıştığı belirlendi. Acil serviste yaşanan; şiddet olayları, aşırı hasta yoğunluğu, yetersiz güvenlik önlemleri, hemşirelik uygulamalarını ve bakımını gerçekleştirememe, iş kazaları, fazla mesai, triyajın etkin yapılamaması, aşırı personel sirkülâsyonu, hasta mahremiyetini sağlayamama, yönetici-çalışan-hasta yakını arasında iletişim eksikliği/bozukluğu gibi sorunların temelinde personel yetersizliği, fiziki ortam koşullarının uygun olmaması, güvenlik önlemlerinin yetersizliği, poliklinik sayısının yetersizliği ve iletişime bağlı sorunlardan kaynaklandığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Nursing practices in emergency departments and nursing practices in other clinical areas are similar, but affecting treatment and care interventions; there are many problems such as limited time, emergency situations of patients, traumatic injuries due to accidents and natural disasters, insufficient information, lack of effective triage, inappropriate and unnecessary referrals, facilities in the emergency room, the necessity of working in front of the patient's relatives, administrators and other healthcare professionals. There are many dependent elements. These factors not only complicate the duties and practices of nurses, but also bring them face to face with many problems. The research was planned and conducted in a qualitative (phenomenological) type in order to examine the problems experienced by nurses working in the emergency services. The population of the study consisted of nurses (N=22) working in the emergency department of Izmir Provincial Health Directorate Tire State Hospital between November 2021 and February 2022. Its sample is; 20 nurses who agreed to participate in the study on a voluntary basis. Demographic Data Form and Semi-Structured Interview Form, which includes the characteristics of emergency nurses, were used as data collection tools in the study. Research data were collected using a voice recorder and transferred to Word of Windows file by transcription method. The data obtained in the research were evaluated using the content analysis method. The average age of the nurses participating in the research is 35.55%, 95% are women, 55% are married, 60% have a bachelor's degree, the average working time in the emergency department is 8.41 years, and 80% of them have a 24-hour shift system. was found to be working with Experienced in the emergency department; Violence, excessive patient density, inadequate security measures, inability to carry out nursing practices and care, occupational accidents, overtime, ineffective triage, excessive personnel circulation, inability to provide patient privacy, lack of communication between the manager-employee-patient relatives. It was determined that it was caused by inadequate physical environment conditions, inadequate security measures, insufficient number of polyclinics and communication related problems.