Dijital teknolojilerin biyoloji öğretmenlerinin mesleki gelişimlerine etkileri
The effects of digital technologies on the professional development of biology teachers
  1. Tez No: 808073
  2. Yazar: CANSU ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ÇİMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Gelişim, Dijital Teknolojiler, Biyoloji Öğretmenleri, Professional Development, Digital Technologies, Biology Teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüzde, eğitimde farklı rollere sahip olan öğretmenlerin dijital teknolojilerdeki yenilik ve gelişmeleri sürekli takip ederek öğrenmeleri ve bunu eğitim sürecinde ve mesleki gelişim sürecinde kullanmaları bir öğretmenin kazanması gereken önemli yetkinliklerden biri haline gelmiştir. Bu araştırmada biyoloji öğretmenlerinin dijital teknolojileri kullanmasının kendi mesleki gelişimlerini ne düzeyde etkileyeceğinin belirlenmesi ve bu konuda öğretmenleri etkileyen değişkenlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Trabzon ilinde devlet ortaöğretim kurumlarında görev yapan 10 biyoloji öğretmeni ile gönüllülük esasına uygun olarak yapılmıştır. Araştırmada tarama yöntemi benimsenmiştir. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilmiş yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Öğretmenlere görüşme sırasında amaca yönelik 12 tane açık uçlu soru sorulmuştur. Araştırmada elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre dijital teknolojilerin biyoloji öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini öğrencilerle olan iletişim becerilerini artırma, kavramları daha iyi açıklayabilme, ders işleme motivasyonu sağlama, öğretmenlik becerilerini artırma konularında olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak biyoloji öğretmenlerinin dijital teknolojileri derse nasıl entegre edeceklerine yönelik ihtiyaçlarının olduğu belirlenmiş, öğretmenlere ihtiyaca yönelik eğitim platformlarının oluşturulması doğrultusunda öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, learning and following the improvements and developments in digital technologies and using all of these in their professional developments have become an important perfection of teachers who have different roles in education system. İt is aimed to identify the level of effects on biology teachers professional development of digital technologies and explore the varieties that affect teachers in this area. The research was done by 10 volunteered biology teachers who worked at public secondary schools in Trabzon in 2021-2022 academic year. Scanning method was used in this research. The data was gathered by semi-structured interview form developed by the researcher. 12 open-ended and purposive questions were asked to the teachers during the interview. The data gathered in the research was analyzed by descriptive analysis. According to the results of the research, digital technologies were found to have positive effects in improving communication skills with students, explaining concepts better, maintaining lesson motivation improving educational skills and professional developments of biology teachers. Based on the results of the research, the need of how to integrate dijital technologies into the lessons by biology teachers was identified and teachers were given advice about creating need-oriented platforms.