Tubaovaryan apse nedeniyle takip edilen hastaların klinik yönetiminin sistemik inflamatuar yanıt indeksleri ile değerlendirilmesi
Tubaovaryan apse nedeniyle takip edilen hastalarin klinik yönetiminin sistemik inflamatuar yanit indeksleri ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 893567
  2. Yazar: AYŞE BETÜL TIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL USLU YUVACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi tedavi, medikal tedavi, pelvik inflamatuar hastalık, sistemik inflamatuar yanıt indeksi, tubaovaryan apse, Medical treatment, pelvic inflammatory disease, surgical treatment, systemic inflammatory response index, tubaovarian abscess
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada, kliniğimizde tuboovaryan apse (TOA) tedavisi gören hastaların retrospektif olarak sosyo-demografik bulgularını, klinik ve laboratuvar sonuçlarını değerlendirmek, uygulanan tedavi yöntemlerini incelemek ve tedavi öncesi ve sonrası sistemik immün yanıt indeksi (SIRI) ve sistemik immün inflamasyon indeksi (SII)'inin TOA yönetiminde kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Ocak 2021 ve Aralık 2023 tarihleri arasında, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğimizde TOA tanısıyla takip edilen 68 hastaya ait kayıtlar retrospektif olarak analiz edilmiştir, 4 hasta çalışmadan çıkarılmıştır. Hastalara ait sosyo-demografik veriler, risk faktörleri, klinik ve laboratuvar sonuçları, uygulanan tedavi yöntemleri kaydedilmiştir. BULGULAR: Hastaların yaşları 18 ile 75 arasında değişmekle beraber, ortalama 42,39±9,63 idi. Hastaların %81,3'ü multipardı. Hastaların başlıca şikayetleri; pelvik ağrı (%100), ateş (%40,6), bulantı-kusma (%51,6) ve vajinal akıntı (%79,7) idi. Tüm hastalara medikal tedavi uygulandı. Hastaların 11'i sadece medikal tedavi ile, 53'ünün medikal tedaviye ek olarak cerrahi tedavi ile iyileşme sağladığı tespit edildi. Çalışmadan çıkarılan 2 hasta tedavi red nedeni ile ve diğer 2 hastaya medikal+perkütan drenaj tedavisi yapılması nedeniyle çalışmaya dahil edilmedi. Cerrahiye giden tüm hastaların; 10'una drenaj, 19'una salpenjektomi, 20'sine salpingoooferektomi, 4'üne TAH+BSO uygulandığı izlendi. Cerrahi uygulanan hastalarda komplikasyon izlenmedi. Hastaların tedavi öncesine göre tedavi sonrasında, Hemoglobin, Lökosit, Nötrofil, Monosit, CRP, SIRI ve SII değerlerinde önemli düzeyde azalma, Lenfosit ve Platelet değerlerinde ise önemli düzeyde artış tespit edildi. SONUÇ: TOA ciddi mortalite ve morbiditeye sebep olabilen önemli bir hastalıktır. Bu nedenle hastanın yaşı, klinik özellikleri ve gebelik istemi göz önüne alınıp ideal tedavi yöntemi belirlenmelidir. Klinik takipte sistemik inflamatuar indekslerin önem kazanabildiği ancak bir inflamasyon belirteci olarak kullanılamayacağı görülmektedir. Bu konuda randomize kontrollü prospektif geniş sayılı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of clinical management of patients with tubaovarian abscess using systemic inflammatory response indices INTRODUCTION AND AIM: In this study, we aimed to retrospectively evaluate the socio-demographic findings, clinical and laboratory results of patients treated for tuboovarian abscess (TOA) in our clinic, to examine the treatment methods applied, and to investigate the usefulness of the systemic immune response index (SIRI) and systemic immune inflammation index (SII) before and after treatment in the management of TOA. MATERIALS AND METHODS: Between January 2021 and December 2023, the records of 68 patients who were followed up in our Gynecology and Obstetrics clinic at Sakarya University Training and Research Hospital between January 2021 and December 2023 with a diagnosis of TOA were retrospectively analyzed, 4 patients were excluded from the study. Socio-demographic data, risk factors, clinical and laboratory results, and treatment modalities were recorded. RESULTS: The mean age of the patients was 42.39±9.63 years, ranging from 18 to 75 years. 81.3% of the patients were multiples. The main complaints were pelvic pain (100%), fever (40.6%), nausea and vomiting (51.6%) and vaginal discharge (79.7%). All patients received medical treatment. It was determined that 11 patients recovered only with medical treatment and 53 patients recovered with surgical treatment in addition to medical treatment. Two patients were excluded from the study due to treatment refusal and the other 2 patients were excluded due to medical+percutaneous drainage treatment. Of all patients who underwent surgery; 10 patients underwent drainage, 19 patients underwent salpingectomy, 20 patients underwent salpingoooferectomy, and 4 patients underwent TAH+BSO. No complications were observed in patients who underwent surgery. There was a significant decrease in Hemoglobin, Leukocyte, Neutrophil, Monocyte, CRP, SIRI and SII values and a significant increase in Lymphocyte and Platelet values. CONCLUSION: TOA is an important disease that can cause serious mortality and morbidity. Therefore, the ideal treatment method should be determined by taking into consideration the patient's age, clinical features and pregnancy demand. Systemic inflammatory indices may gain importance in clinical follow-up but cannot be used as a marker of inflammation. Large randomized controlled prospective studies are needed in this regard.