İş güvencesi ve Yargıtay kararları ışığında işe iade davalarının incelenmesi
Investigation of reemployment lawsuit in the light of supreme court decisions and job security
  1. Tez No: 810016
  2. Yazar: ÖZGENUR DAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR KILKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 4857 Sayılı İş Kanunu, İş Güvencesi, İşe İade Davaları, Geçersiz Fesih, Labor Law numbered 4857, Job Security, Reemployment Lawsuit, Illegal Abolition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Psikolojisi ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, günümüz ekonomisi ve şartları doğrultusunda her geçen gün çalışan bireyler için önemini arttıran iş güvencesi konusu ele alınmıştır. İlk olarak iş güvencesi kavramının genel çerçevesi incelenmiş, tanımı yapılmış, tarihsel sürecine yer verilmiş ve sosyo-ekonomik faydaları ile sosyal taraflara katmış olduğu menfaatlere değinilmiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu (Md. 18 ve devamı) çalışanların işlerini güvence altına alarak, çalışanlara iş güvencesi sağlamayı amaçlamıştır. İş güvencesi sağlamak amacıyla kanun koyucunun, iş güvencesi hükmünden yararlanmak için gerekli koşulları uygulamadan örneklerle açıklanmıştır. Çalışmanın devamında, iş güvencesi kapsamındaki işçinin, iş sözleşmesini feshetmek isteyen işverenin, geçerli nedenlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise iş güvencesi kapsamında olduğunu ve iş sözleşmesinin haksız nedenle feshedildiğini düşünen çalışanların işe iade süreci ve bazı Yargıtay kararları ile dava dosyaları sonucunda, feshin geçersizliği kararı ile çalışanın işe iade talebinin onanması veya feshin geçerliliği kararı ile çalışanın işe iade talebinin reddedilmesi incelenmiştir. Araştırmadaki veriler belge üzerinde tarama analiz yöntemi kullanılarak, uygulamadaki 197 adet Yargıtay kararının incelemesi ile elde edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen davalarda; feshin geçerliliği kararı ile çalışanların işe iade talebinin reddedilmesiyle sonuçlanan davaların, feshin geçersizliği kararı ile çalışanın işe iade talebinin onanmasıyla sonuçlanan davalardan daha az olduğuna ve işe iade olmasına yargı organlarınca karar verilmesine rağmen, işe başlatılmayan ve gerekli tazminleri ödenmeyen veya işe başlatılmasında samimiyet yoksunluğu ile tekrar dava yoluna giden çalışanların oldukça fazla olduğu verisine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the issue of job security, which increases its importance for individuals working every day in line with today's economy and conditions, has been discussed. First of all, the conceptual framework of the concept of job security was examined, its definition was made, its historical process was mentioned and the socio- economic benefits and the benefits it has contributed to the social parties were mentioned. Labor Law No. 4857 (Art. 18 et seq.) aimed to provide job security to employees by securing the jobs of employees. In order to provide job security, it is explained with examples without applying the necessary conditions for the legislator to take advantage of the job security provision. In the continuation of the study, the valid reasons of the employer who wants to terminate the employment contract of the employee covered by the job guarantee were mentioned. In the second part, the process of returning employees to work who believe that they are covered by job security and that the employment contract has been terminated invalid, and as a result of some Supreme Court decisions and case files, the approval of the employee's request for reinstatement with a decision on invalidity of termination, or the rejection of the employee's request for reinstatement with a decision on validity of termination, was examined. The data in the research were obtained by using the scanning analysis method on the document and by reviewing 197 Court of Cassation decisions in practice. In the cases included in the research; although the judicial bodies decided that the cases resulting in the rejection of the employee's request for reinstatement by the decision on the validity of the termination were less than the cases resulting in the approval of the employee's request for reinstatement by the decision on the invalidity of the termination, and the return to work was decided by the judicial bodies, it was found that there were quite a lot of employees who were not started and did not pay the necessary compensation or who went back to litigation with lack of sincerity when starting work.